Rusija

Peskov: Kisindžerov predlog o rešenju situacije u Ukrajini je dobrodošao

Kisindžer predlaže referendum o samoopredeljenju koji bi se sprovodio pod nadzorom međunarodne zajednice
Peskov: Kisindžerov predlog o rešenju situacije u Ukrajini je dobrodošaowww.globallookpress.com © Kremlin Pool

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je danas da bi u Moskvi pozitivno odreagovali na predlog bivšeg državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Henrija Kisindžera o rešavanju situacije u Ukrajini. 

Kisindžer je u autorskom članku izložio svoje viđenje buduće arhitekture bezbednosti u Evropi i odnose između Moskve i Kijeva. 

"Nesumnjivo, Kisindžerov talenat, iskustvo i stručnost uvek su traženi, a posebno u ovakvim kriznim situacijama. Sa velikim interesovanjem analiziraćemo njegov predlog, ali do sada, nažalost, nije bilo ovakve prilike", objasnio je Peskov.

U poslednjem članku za "Spektator" koji je objavljen danas, Kisindžer navodi da se ne slaže sa mišljenjem mnogih da bi bilo poželjno da Rusija bude uništena, jer je njen doprinos istoriji sveta do sada bio veoma značajan.

Moskva je više od polovine milenijuma imala bitnu ulogu, a doprinosila je i uspostavljanju ravnoteže na globalnoj političkoj sceni, istakao je Kisindžer, dodajući da bi zbog toga njen sunovrat mogao da dovede do stvaranja novog problematičnog vakuuma na njenim sadašnjim teritorijama.

"Ova opasnost bila bi još veća jer Rusija ima hiljade nuklearnog oružja što je čini jednom od dve najveće nuklearne sile na svetu", upozorio je.

Komentarišući moguće razrešenje situacije u Ukrajini, Kisindžer dodaje da bi njegov plan koji je izneo prošle godine – da se uspostavi posebna linija za prekid vatre duž teritorija koje je Moskva napala ove godine – mogao da izmeni ono što se danas dešava.

Ukoliko se trajno rešenje za situaciju u Ukrajini ne može postići putem ratnih sukoba ili pregovora, Kisindžer predlaže referendum o samoopredeljenju koji bi se sprovodilo pod nadzorom međunarodne zajednice.

Referendum bi trebalo da bude održan na teritorijama koje su se više puta nalazile u sklopu različitih država, pa su zbog toga sada sporne. Ovim bi se potvrdila "sloboda Ukrajine", ali i definisala nova međunarodna realnost, posebno kada se govori o Centralnoj i Istočnoj Evropi. Rusija bi, kako je dodao, trebalo da pronađe svoje mesto u ovakvom sistemu.

Deveti paket EU sankcija Rusiji

Odgovarajući na pitanja novinara u vezi sa sledećim, devetim po redu paketom sankcija Evropske unije, portparol Kremlja rekao je da ne želi da daje komentare pre vremena.

"Hajde da se prvo upoznamo sa sankcionim spiskom. Kada budemo dobili zvanične informacije, onda ćemo i odgovoriti. Još uvek ništa nije objavljeno", objasnio je.

Ambasadori članica Evropske unije, posle celodnevnih pregovora, juče su usaglasili deveti paket antiruskih sankcija, a nove mere, kako se očekuje, trebalo bi da budu formalno potvrđene danas.

Poljski premijer rekao je da će nove mere biti uvedene još protiv 200 Rusa, kao i da će se odnositi na robu koja ima dvostruku namenu. Predloženi paket sankcija uključuje i dodatne mere protiv energetskog sektora Ruske Federacije, uključujući zabranu ulaganja u rudarsku industriju i zabranu izvoza dronova u Rusiju.

Razgovori Putina i međunarodnih lidera

Predstojeći susret ruskog i beloruskog lidera, koji će se 19. decembra održati u Belorusiji, proteći će u duhu razgovora o trgovinsko-ekonomskoj saradnji, pitanjima dalje zajedničke saradnje Rusije i Belorusije, i drugim regionalnim i međunarodnim problemima, rekao je Peskov.

Predsednik Rusije tokom dana razgovarao je sa kolegom iz Indije, Narendom Modijem. Razgovarano je o međusobnim ulaganjima dve zemlje, energetici, poljoprivredi, pitanjima transporta i logistike, a na inicijativu Modija, Putin je preneo i najbitnije informacije sa fronta. 

Peskov je demantovao tvrdnje koje dolaze iz Pariza, a koje se tiču razgovora ruskog i francuskog lidera.

"U rasporedu Putina nema nikakvih planiranih razgovora sa Emanuelom Makronom", dodao je portparol Kremlja.

image
VV inauguration
banner