Rusija

Zaharova o simbolici obezbeđenja Zelenskog: Što se stidite, pokažite ko ste

Obezbeđenje koje je pratilo Zelenskog pri poslednjoj poseti frontu nosilo je simbole SS divizije "Mrtvačka glava", rekla je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova
Zaharova o simbolici obezbeđenja Zelenskog: Što se stidite, pokažite ko stewww.globallookpress.com © MFA Russia

Zvanična predstavnica ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova ukazala je danas pažnju na nacističku simboliku obezbeđenja ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog.  

Ovo, kako je rekla, nije nikakva novost, jer su se objave sa ovakvom simbolikom i ranije pojavljivale na njegovim društvenim mrežama, iako su one ubrzo bivale uklonjene.

"Među njima tamo je bilo i zaljubljenika u istoriju vojske i neonacista koji vole da menjaju istoriju, koji su otvoreno na uniformama nosili nacističke simbole, uključujući i ambleme SS divizije 'Mrtvačka glava'", napisala je Zaharova na Telegramu.

Divizija je bila aktuelna tokom Drugog svetskog rata, a najveći broj njenih pripadnika činili su čuvari koncentracionih logora nacističke kriminalne grupe Šucštafel (SS). 

Ovaj put, zamenica ukrajinskog Ministra odbrane Ana Maljar objavila je fotografiju na kojoj se vidi kako jedan od vojnika koji stoji pored nje na svojoj odeći nosi ovu simboliku.

Slika je nastala tokom poslednje posete Zelenskog frontu, neposredno pred odlazak u Sjedinjene Američke Države.

"Na njegovim grudima vidi se zamagljena 'mrtvačka glava'. Ipak, ovu fotografiju više nije moguće naći na njenom Telegramu kanalu".

Portparolka se ironično obratila Ani Maljar i pozvala ju je da ubuduće ne krije pravu sliku kijevskog režima.

"Zar se niste ni malo postideli, Ana Vasiljevna? Sledeći put budite malo smeliji, pa pokažite da režim nije nacistički", poručila je.

Dodala je i da je količina obezbeđenja koje je predsednika Ukrajine pratilo na put u Vašington toliko velika da je izgledalo kao da ga čuva polovina vojno-vazdušnih sila SAD-a i NATO-a.

"Poslednji put su uz takvu pompu bili prevoženi nacistički narkomani za vreme Drugog svetskog rata, kada su tvorca nemačkog ratnog vazduhoplovstva Hermana Geringa putem vazduha prebacivali iz jedne avio-baze u drugu. On je bio strašan zavisnik od narkotika", napisala je Zaharova.   

image