Rusija

MSP Rusije: Odluka Holandije da smanji broj ruskih diplomata je neprijateljska, uzvratićemo

Hag treba da shvati da će naše bilateralne veze, koje su već dovoljno opterećene problemima, biti temeljno preformatirane, dok potpuna odgovornost za degradaciju rusko-holandskih odnosa leži na holandskoj strani, saopštili su u Ministarstvu
MSP Rusije: Odluka Holandije da smanji broj ruskih diplomata je neprijateljska, uzvratićemowww.globallookpress.com © Konstantin Kokoshkin/Russian Look

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da Moskva odluku Holandije da smanji broj ruskih diplomata i zatvori rusko trgovinsko predstavništvo smatra neprijateljskim potezom koji ima za cilj uništavanje odnosa dveju zemalja.

"Odluku holandskog Ministarstva spoljnih poslova da smanji broj zaposlenih u ambasadi Rusije u Hagu i obustavi rad ruske trgovinske misije u Amsterdamu smatramo još jednim neprijateljskim korakom u cilju daljeg uništavanja rusko-holandskih odnosa", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo je napomenulo da su oko godinu dana vođene "teške konsultacije" kako bi se stvorili neophodni uslovi za funkcionisanje diplomatskih predstavništava Ruske Federacije, pogođena proterivanjima koje je pokrenula Holandija u martu 2022. godine.

"Kada su nesuglasice skoro potpuno prevaziđene, Holandija je poremetila pregovarački proces, očigledno, fokusirajući se na instrukcije spolja. Odluka da se obustavi rad trgovinske misije u Amsterdamu dovodi do demontaže temelja trgovinsko-ekonomske saradnje koja postoji između naših zemalja dugi niz godina", dodaje ministarstvo.

U saopštenju se navodi da Moskva "kategorički odbacuje svaki pokušaj Haga da opravda svoje destruktivne akcije nerealnim izmišljotinama o Rusiji u kontekstu situacije u Ukrajini".

"Hag treba da shvati da će naše bilateralne veze, koje su već dovoljno opterećene problemima, biti temeljno preformatirane. Potpuna odgovornost za degradaciju rusko-holandskih odnosa leži na holandskoj strani, na koje ćemo svakako odgovoriti", zaključili su u ministarstvu.

image