Rusija

Peskov: Održaćemo paradu za Dan pobede 9. maja

Ruska Federacija će nastaviti da radi u BRIKS-u na svim nivoima, jer smatramo da je on jako važan, a i sve je veće interesovanje država za njegov rad, kaže portparol Kremlja
Peskov: Održaćemo paradu za Dan pobede 9. majaGetty © Photo by Mikhail Voskresenskiy - Host Photo Agency via Getty Images

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je danas da su u toku pripreme za održavanje parade na Crvenom trgu 9. maja i da će ona biti održana po planu.

"Parada će biti održana, pripreme su već u toku. Ovo će biti važan događaj, tradicionalan za 9. maj. A koje elemente će parada uključivati, blagovremeno ćemo vas obavestiti. Još je rano govoriti o tome", kazao je Peskov.

On je dodao da će Zapad "uvećati" svoje pokušaje da se meša u predstojeće predsedničke izbore u Rusiji 2024. godine, potvrdivši da će izbori biti održani.

"Svaki izbori su izuzetno važni, a posebno izbori za šefa države. Izbori će biti održani, pripremamo se za njih. Činjenica da na ovaj ili onaj način dolazi do uplitanja spolja svaki put, kako u uslovima Specijalne vojne operacije, tako i u uslovima trenutne međunarodne situacije, ovaj pritisak i pokušaji mešanja će se višestruko uvećati.", objasnio je Peskov. 

Sve veće interesovanje država za BRIKS-a

Ruska Federacija će nastaviti da radi u BRIKS-u na svim nivoima, uključujući i najviši, jer RF smatra da je ova organizacija izuzetno važna i aktivno će učestvovati u njoj, kazao je Peskov.

"Smatramo da je ovo veoma važno udruženje, čija se aktuelnost stalno povećava. Sve više država pokazuje interesovanje za rad BRIKS-a. Stoga će se nastaviti rad na svim nivoima. I na stručnom, i na najvišem. Rusija će nastaviti da učestvuje", naveo je Peskov i potvrdio da je ruski predsednik Vladimir Putin dobio poziv da učestvuje na samitu BRIKS-a.

BRIKS trenutno okuplja Brazil, Rusiju, Indiju, Kinu i Južnu Afriku i brojne druge zemlje, poput Argentine, Alžira i Irana, a kako navodi Ministarstvo spoljnih poslova Kine, i Indonezije, Saudijske Arabije, Egipta i Turske, žele da se pridruže ekonomskom bloku.

Južna Afrika je ranije ove godine preuzela predsedavanje BRIKS-om od Kine. To će trajati do kraja 2023. godine. Planirano je da se novi samit održi u avgustu 2023. godine.

Nikolaj Peskov učestvovao u Specijalnoj vojno operaciji

Portparol Kremlja potvrdio je da je njegov sin Nikolaj učestvovao u Specijalnoj vojnoj operaciji (SVO), ali nije otkrio detalje.

"On je svojevremeno služio u Oružanim snagama Ruske Federacije. Ispunio je svoju ustavnu dužnost, a sada je doneo takvu odluku. On je punoletan. Da, zaista, učestvovao je u Specijalnoj vojnoj operaciji. Ne bih želeo ništa više da kažem", rekao je Peskov. 

Podsetimo, ranije je osnivač grupe "Vagner" Jevgenij Prigožin rekao da je sin Peskova služio u njegovoj grupi kao artiljerac.

Prema njegovim rečima, Nikolaj Peskov je ukupno u zoni SVO proveo oko šest meseci i pokazao je hrabrost i herojstvo tokom službe.

To je potvrdio i sam Nikolaj Peskov, koji je pričao o svom angažmanu u grupi "Vagner" u Specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini u ekskluzivnom intervjuu u listu "Komsomolskaja pravda".

"Smatrao sam da je to moja dužnost. Morao sam da učestvujem, morao sam da pomognem svima koji su bili tamo. Nisam mogao samo da sedim i gledam prijatelje kako odlaze", rekao je on.

image