Rusija

Peskov o lažima Zapada: Putin nema dvojnika, nikada nije sedeo ni u jednom bunkeru...

NATO nije instrument mira, on je instrument konfrontacije, zamišljen i dizajniran kao instrument sukoba, koji se stalno približava ruskim granicama, rekao je portparol Kremlja
Peskov o lažima Zapada: Putin nema dvojnika, nikada nije sedeo ni u jednom bunkeru...Getty © Photo by Peter Muhly - WPA Pool/Getty Images)

Izjave o dvojnicima ruskog predsednika Vladimira Putina su laž. Predsednik je bio i ostao aktivan, nikada nije sedeo ni u jednom bunkeru, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, komentarišući pisanja zapadnih medija da ruski predsednik ima dvojnika.

"Čuli smo da Putin ima dosta dvojnika koji rade umesto njega dok on sedi u bunkeru. Još jedna laž. Vidite kakvog predsednika imamo. On je, u stvari, bio i jeste megaaktivan. Sa mukom ga pratimo, oni koji rade uz njega. Može se samo zavideti na njegovoj energiji. Njegovo zdravlje možete poželeti sami sebi. On nikada nije sedeo ni u jednom bunkeru, još jedna laž, " rekao je Peskov na obrazovnom maratonu "Znanje. Prvo".

On je dodao da ljudi sada žive u svetu gde se informacije veoma brzo šire. A ako, prema njegovim rečima, na vreme ne prokomentarišete ono što se dešava "sa vašim šefom, predsednikom, onda ovaj komentar mogu da daju i drugi".

NATO je ratna mašina

NATO nije instrument mira, već instrument rata, koji je je uvek bio blizu granica Rusije, dodao je Peskov.

"NATO nije instrument mira, on je instrument konfrontacije. NATO je zamišljen i dizajniran kao instrument sukoba. To je ratna mašina, koja se stalno približava našim granicama", rekao je Peskov.

On je dodao da Zapad laže da "nije bilo devet talasa širenja NATO-a".

Prema njegovim rečima, Zapad "izgleda da više ne govori da se NATO, čak i posle raspada Sovjetskog Saveza, šest puta širio ka granicama Rusije svojim vojnim potencijalom".

"Šest puta. Prevarili su Gorbačova jer je čovek bio lakoveran. Tada smo imali takav medeni mesec sa Zapadom. Mislili smo da su svi tako romantični, iskreni i dosledni onome što kažu", kazao je.

Evrozona doživljava istorijski maksimum inflacije

Peskov je naveo da evrozona doživljava istorijski maksimum inflacije, da su sankcije Rusiji pogodile i Evropljane.

"Cela evrozona sada doživljava istorijski maksimum sa inflacijom. Sankcije koje su primenili na nama su oružje sa dve oštrice, koje ih je pogodilo. Svaki Evropljanin, svaki Nemac, sada u prodavnici troši skoro deset odsto više novca svakog dana. Neka im njihove vlade objasne zašto moraju da plate dodatnih deset posto", dodao je.

Portparol Kremlja je rekao da su lažne izjave da sankcije Rusiji deluju i da privreda te zemlje umire.

"Američki predsednik Džozef Bajden i svi evropski lideri, lideri Evropske komisije – svi oni uveravaju svoje građane da sankcije funkcionišu, Rusija umire, ruska ekonomija je propala. Sve je ovo laž", poručio je.

Svet je veći od kolektivnog Zapada

Peskov je naveo da Rusija otvara nove pravce za sebe i da je svet mnogo bogatiji i veći od kolektivnog Zapada.

"Izolacija Rusije je još jedna laž koja se ponavlja kao mantra. Učestvujemo u mnogim integracionim udruženjima, formatima saradnje. Svet je mnogo veći i raznovrsniji kolektivnog Zapada. Trenutno otvaramo alternativne pravce trgovinske i ekonomske saradnje, tražimo partnere... Svet je mnogo bogatiji mogućnostima od samo kolektivnog Zapada", dodao je.

Rusija će se razvijati tempom Francuske

Kako je Peskov naveo, Rusija, koja na svojim plećima nosi teret sankcija, razvijaće se istim tempom kao i Francuska, govoreći o prognozama MMF-a o rastu BDP-a.

"MMF je međunarodna organizacija za koju se teško može posumnjati da ima preteranu naklonost prema našoj zemlji, a oni čak i za 2023. godinu predviđaju povećanje od 0,7 odsto. I ovde je veoma važno uporediti da oni daju potpuno istu prognozu za 2023. o rastu BDP-a za Francusku. To jest, Rusija, koja na svojim plećima nosi teret sankcija bez presedana, razvijaće se istim tempom kao i Francuska", kazao je.

On je dodao da istovremeno MMF predviđa pad BDP -a Nemačkoj od 0,1 odsto do kraja 2023. godine i da je to sve važno uporediti i znati, kao i da Rusija treba da bude ponosna.

Ponosim se svojim sinom, koji je učestvovao u SVO

Portparol Kremlja istakao je da je ponosan na svog najstarijeg sina, koji je učestvovao u Specijalnoj vojnoj operaciji (SVO) u Ukrajini.

"On je doneo odluku i ja sam je poštovao. Takva odluka je bila, naravno, neočekivana za mene, ali sam ipak ponosan na to. Reagovao sam kao svaki roditelj, koji je, kad mu tako nešto saopšte, nervozan. Ozbiljno smo razgovarali sa njim. Ali on je već samo odrasla osoba, nije dete", naveo je.

Zapad će uvek imati neki plan kako da potisne Rusiju

Peskov je dodao da sadašnje sankcije Rusiji, ako budu ukinute, da će se na njihovom mestu pojaviti nove, pošto će Zapad uvek imati neki plan kako da potisne Rusiju.

"Ako budu ukinute sankcije Rusiji, umesto njih će biti uvedene nove sankcije. To morate da razumete. Možda će ih biti manje, ali namera i planovi kolektivnog Zapada, posebno Anglosaksonaca - Velike Britanije i SAD, da potisnu Rusiju, da se na kraju otarase Rusije – ti planovi neće nikuda otići, oni će uvek ostati", naglasio je Peskov.

Kako je Peskov naveo, ako bude manje sankcija, pritisak na Rusiju se neće smanjiti, ali to ne treba da plaši mlade ljude, jer je u njihovim rukama prilika da razviju zemlju, "da je učine uzbudljivijom".

"Morate da shvatite da sa tim morate da živite, ali to vam apsolutno nije prepreka da se lepo razvijate, da gradite lepu Rusiju, da je nosite do novih tehnoloških horizonata, kako biste je maksimalno iskoristili, kako bi bila najsjajnija zemlja za život. Uspećete, siguran sam u to", poručio je Peskov učesnicima maratona.

image