Rusija

Rusija: Nismo mi problem za turske brodove u Crnom moru, već ukrajinske mine

Turski brodovi koji su ostali blokirani u lukama Nikolajevske oblasti ne mogu da ih napuste zbog toga što je to područje minirano
Rusija: Nismo mi problem za turske brodove u Crnom moru, već ukrajinske minewww.globallookpress.com © Tunahan Turhan

Rusija nije pravila problem za izlazak turskih brodova, koji su ostali blokirani u lukama Ukrajine u Crnom moru, saopštilo je danas rusko Ministarstvo spoljnih poslova. 

Kako je navelo ministarstvo, Moskva je od samog starta bila spremna da doprinese mirnom prolasku turskih brodova i njihovom izlasku iz Crnog mora, ali je probleme i ranije i danas pravila Ukrajina. 

"Želeli bismo da istaknemo da Rusija nikada nije pravila probleme za izlazak turskih brodova koji su ostali blokirani u lukama Ukrajine", poručuju danas iz Moskve.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan juče je izjavio da je Moskva dala garancije Ankari da neće praviti probleme za izlazak turskih brodova iz luka Nikolajevske oblasti Ukrajine, koje nisu uključene u sporazum o žitu.

Prehrambeni dogovor reguliše izvoz poljoprivrednih proizvoda iz tri luke Crnog mora - luke Odesa, Černomorsk i Južni. Proizvodi se odatle izvoze posebnim sigurnim koridorom. Međutim, kako luke Nikolajevske oblasti nisu deo sporazuma, postoji velika opasnost da bi brodovi mogli da "nalete" na minirano područje za koje je zaslužna Ukrajina i tako dožive nesreću

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Veršinjin ranije je napominjao da je veliki deo morske površine kod ukrajinskih luka miniran i da stoga postoje bezbednosni rizici za kretanje tim delom. 

"To čini prolaz za brodove gotovo nemogućim", poručuju danas iz Moskve.

image
VV inauguration
banner