Rusija

Medvedev: Kijev, SAD i EU krivi za napade na Belgorodsku oblast

Da li će doći do nuklearne eskalacije konflikta u Ukrajini zavisi od toga u kojoj će meri Zapad nastaviti da Kijevu isporučuje svoje oružje, kaže bivši predsednik Rusije
Medvedev: Kijev, SAD i EU krivi za napade na Belgorodsku oblastwww.globallookpress.com © Klaus-Dietmar Gabbert

Kijevski režim i njihovi sponzori - SAD, EU i Velika Britanija - su krivci za poslednji napad na Belgorodsku oblast Rusije, rekao je danas zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev.

Tvrdnje da Ukrajina ne stoji iza upada diverzantsko-izviđačke grupe na teritoriju Ruske Federacije nisu tačne, naglasio je Medvedev. 

"Koliko god u Kijevu pričali da nemaju nikakve veze sa ovakvim diverzantskim napadima, sve je to, naravno, apsolutna laž. Odgovornost za njih snosi kijevski režim, a na kraju i njegovi sponzori u inostranstvu. Odnosno, Vašington i zemlje EU, zajedno sa državama poput Britanije. To je njihova direktna odgovornost".

On je upozorio da moguća nuklearna eskalacija konflikta u Ukrajini zavisi od toga u kojoj će meri Zapad nastaviti da Kijevu isporučuje oružje i o kojoj se razornoj snazi ovog oružja radi. Sve ono što se radi kako bi se ojačala vojna moć Ukrajine doprinosi produžetku konflikta, pojasnio je Medvedev, komentarišući odluku zapadnih zemalja da Kijevu isporuče lovce F-16.

"Stoga, što se više oružja isporučuje, to će svet biti u većoj opasnosti. Što ovo oružje bude bilo razornije, to je verovatniji scenario da će doći do onoga što obično nazivaju nuklearnom apokalipsom", rekao je Medvedev tokom pregovora sa predsednikom Laosa.

U isto vreme, bivši predsednik Rusije istakao je i da se vojno-tehnička saradnja sa drugim zemljama ne prekida zbog Specijalne vojne operacije, iako je, kako je priznao, glavni fokus Moskve trenutno na konfliktu u Ukrajini.

image