Rusija

Izviđački brod Crnomorske flote stigao u Sevastopolj (VIDEO)

Boraveći u Crnom moru od kraja aprila ove godine, posada broda je obavljala zadatke na obezbeđivanju bezbednosti rada gasovoda "Turski tok" i "Plavi tok" u ekonomskoj zoni Turske
Izviđački brod Crnomorske flote stigao u Sevastopolj (VIDEO)www.globallookpress.com © Ministry of Defence of the Russi/Twitter.com

Izviđački brod "Ivan Hurs" Crnomorske flote stigao je u stalnu bazu u Sevastopolju, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Boraveći u Crnom moru od kraja aprila ove godine, posada broda je obavljala zadatke na obezbeđivanju bezbednosti rada gasovoda "Turski tok" i "Plavi tok" u  ekonomskoj zoni Turske, a pratila je i situaciju u jugozapadnom delu Crnog mora u cilju obezbeđenja bezbednosti plovidbe u okviru Sporazuma o žitu.

Podsetimo, ranije su ovaj brod, 140 kilometara severoistočno od Bosfora, napale tri ukrajinske bespilotne letelice, koji je uništila ruska vojska.

Ulazak broda u Sevastopolj poklopio se sa nezaboravnim datumom u istoriji Crnomorske flote, vezan za podvig posade broda  "Merkur" pod komandom poručnika Aleksandra Kazarskog, koji je pobedio dva turska broda 26. maja 1829. godine.

U Sevastopolju, brod će dopuniti materijalne rezerve, nakon čega će nastaviti da izvršava zadatke.

Inače, Ministarstvo je ranije pojasnilo da ruska flota čuva gasovode, nakon što je izvršena sabotaža na gasovodima Severni tok u Baltičkom moru.

"Ivan Hurs" je izviđački brod srednje veličine, dizajniran za pružanje komunikacija i kontrole flote, obavljanje elektronskih obaveštajnih zadataka i vođenje elektronskog ratovanja.

Ima deplasman od oko četiri hiljade tona, dužine oko 100 metara. Radijus plovidbe mu je preko osam hiljada nautičkih milja, a u sastavu Crnomorske flote nalazi se od 2018. godine.

image
VV inauguration
banner