Rusija

Zaharova o stanju na KiM: Postupci Prištine protiv Srba približavaju situaciju "vrućoj fazi"

SAD i EU ne deluju kao mirovnjaci, već kao podstrekači sukoba, podrivaju međunarodno-pravne osnove kosovskog rešenja, odlažu postizanje obostrano prihvatljivog rešenja, koje je moguće samo uz podršku Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, kazala je portparolka ruskog MSP
Zaharova o stanju na KiM: Postupci Prištine protiv Srba približavaju situaciju "vrućoj fazi"www.globallookpress.com © MFA Russia/via Globallookpress.com

Ruska Federacija osuđuje provokativne antisrpske akcije Prištine koje situaciju približavaju vrućoj fazi i ugrožavaju bezbednost Balkana, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

"Sa zabrinutošću pratimo sledeće zaoštravanje situacije na Kosovu i Metohiji, gde se nastavljaju progoni i nasilje koje organizuju kosovski Albanci nad starosedelačkim srpskim stanovništvom. Najoštrije osuđujemo provokativne korake Prištine, koji su situaciju doveli blizu vruće faze i direktno ugrožavaju bezbednost čitavog regiona Balkana", kazala je Zaharova.

Ona je naglasila da su SAD i EU u potpunosti odgovorne za to. 

"SAD i EU ne deluju kao mirovnjaci, već kao podstrekači sukoba, podrivaju međunarodno-pravne osnove kosovskog rešenja, odlažu postizanje obostrano prihvatljivog rešenja, koje je moguće samo uz podršku Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN", istakla je.

Prema njenim rečima, SAD i EU nisu učinile ništa da "otrezne rukovodstvo kosovskih Albanaca i nateraju ih da ispune svoje obaveze prema Briselskim sporazumima iz 2013. i 2015. godine".

Prethodno je direktor četvrtog evropskog departmana Ministarstva spoljnih poslova Rusije Jurij Pilipson izjavio da će Rusija nastaviti da podržava Beograd u odbrani njegovih legitimnih prava, suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

"Svaka odluka o tzv. Kosovu treba da bude prihvatljiva za Srbe i odobrena Savetom bezbednosti Ujedinjenih nacija. Zapad se u svom omiljenom ciničnom stilu selektivno odnosi prema međunarodnom pravu, svim snagama stremeći da zameni ovaj osnovni dokument jednostranim šemama, koje ne uzimaju u obzir fundamentalne interese srpskog naroda i primoravaju na prihvatanje 'državnog suvereniteta' pokrajine", kazao je Pilipson.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stavio je u juče srpsku vojsku u maksimalnu pripravnost zbog situacije na Kosovu i Metohiji zbog jednostranih koraka Prištine. 

Šef države je zatražio i da NATO "hitno zaustavi nasilje nad Srbima" na Kosovu i Metohiji. Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević potvrdio je dovođenje vojske u najviši stepen borbene gotovosti i napredovanje snaga ka Kosovu i Metohiji.

image