Rusija

Devojčica iz Luganska poručila Savetu bezbednosti UN: Zaustavite ubijanje dece Donbasa

Faina Savenkova zamolila je Ujedinjene nacije da ne zaborave da Ukrajina nije žrtva, već zemlja koja sprovodi zločine nad decom Donbasa i poručila da svetu nije potreban treći svetski rat već mir
Devojčica iz Luganska poručila Savetu bezbednosti UN: Zaustavite ubijanje dece Donbasawww.globallookpress.com © Bai Xueqi

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov predao je ovih dana snimak Faine Savenkove, devojčice iz Luganska, generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija Antoniju Guterešu. 

Na snimku agencije "RIA Novosti" devojčica se obraća direktno članovima Saveta bezbednosti UN sa molbom da se konačno zaustavi ubijanje dece u Donbasu koje sprovodi kijevski režim. 

Devojčica je zatražila da se zaustavi slanje vojne pomoći Kijevu, tog "užasnog oružja", kao i da se zaustave napadi na škole i stambene objekte u Donbasu.

"Svetu nije potreban treći svetski rat, svetu nisu potrebne nove smrti nevine dece", poručila je Faina u videu snimljenom u jednoj razrušenoj školi Luganska. Tamo su, prilikom napada ukrajinskih snaga, stradala nevina deca.

Njih je, poručuje Faina, nemoguće vratiti u život, kao što je nemoguće izvršiti i rekonstrukciju škole, koja je sada srušena, a koja je "preživela" i Drugi svetski rat. 

Ona se takođe zahvalila svima onima koji danas ne podržavaju zločine aktuelnog režima u Kijevu, jer su to, kako kaže, zločini "protiv čovečnosti". 

U razgovoru sa ruskom redakcijom RT, devojčica je istakla da je svetu potrebno objasniti da "Ukrajina nije žrtva, ona je učesnica konflikta, zemlja koja vrši zločine usmere protiv dece Donbasa". 

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije dodaje da je video snimak predat direktno Guterešu, tokom bilateralnog sastanka generalnog sekretara UN-a i Lavrova u Njujorku. Tamo se, podsetimo, ovih dana održava Generalna skupština organizacije. 

Faina je i ranije bila glas potlačenih u Donbasu. Ona je, 2021. godine, snimila video koji je takođe upućen Savetu bezbednosti UN. Tada je dvanaestogodišnja Faina pozvala međunarodnu zajednicu da ne zaboravi da i deca iz Donbasa imaju pravo na mirno detinjstvo.

Zbog njenih poruka, ukrajinski sajt "Mirotvorac" uvrstio ju je u spisak onih koji rade protiv Ukrajine. Na njemu se, podsetimo, nedavno našao i lider Severne Koreje Kim Džong Un, i to zbog održavanja dobrih odnosa sa Rusijom.

image