Rusija

Putin razgovarao i sa liderom Južnog Sudana

Rusija je bila jedna od prvih zemalja koje su priznale nezavisnost Južnog Sudana, poručio je lider Rusije u razgovoru sa afričkim kolegom
Putin razgovarao i sa liderom Južnog Sudana© Tanjug/Vladimir Astapkovich, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Predsednik Rusije Vladimir Putin sastao se danas u Moskvi i sa liderom Južnog Sudana Salvom Kirom, kojem je poželeo dobrodošlicu.

Kako je istakao ruski lider, sa kolegom iz Južnog Sudana poslednji put se sastao 2019. godine u Sočiju.

Lider Južnog Sudana na to je zatim prokomentarisao da je to istina, i da od tada između njega i Putina nije bilo kontakta, ali da je on srećan što je danas u poseti Rusiji i da je dobio poziv za to od predsednika RF.

Putin je zahvalio što je delegacija Južnog Sudana ove godine posetila Sankt Peterburg, u kojem je bio organizovan drugi samit Rusija-Afrika. 

Takođe, istakao je da je Rusija bila jedna od prvih zemalja koja je priznala suverenitet i nezavisnost Južnog Sudana. 

Ipak, kako je dodao, postoji dosta toga što još treba da se uradi. 

Prošle godine zabeležen je mali pad u trgovinskoj saradnji, iako ove godine ona raste. Međutim, kako je ocenio, "ovo sve je samo početak". Dve zemlje razvijaju i saradnju u oblasti energetike: ruske kompanije učestvuju u izgradnji preduzeća za proizvodnju nafte u Južnom Sudanu.

Takođe, Putin je primetio i da se saradnja između dve zemlje nastavlja i u humanitarnoj sferi, te je podsetio da u Rusiji danas studiraju i građani Južnog Sudana. 

Znamo da će budući razvoj saradnje sa Južnim Sudanom zavisiti od rešavanja starih pitanja sa kojima se ova država danas suočava, primetio je ruski lider.

"Drago nam je da ste danas došli u Rusiju da porazgovaramo o tome, kao i o situaciji u regionu", zaključio je Putin.

Predsednik Južnog Sudana sa svoje strane poručio je da će sa Rusijom raditi zajednički.

"Situacija u svetu pokazala je da niko samostalno ne može da preživi. Mi smo najmlađa nacija na planeti. Potrebno je da imamo jake i uticajne prijatelje, a vi ste jedan od njih", primetio je ovaj afrički lider, a zatim i dodao da "ne vidi nikakvu alternativu prijateljstvu sa Rusijom". 

"Srećni smo što smo danas u Rusiji i što možemo da razgovaramo o raznim temama", zaključio je lider Južnog Sudana.

image