Rusija

Rusko Ministarstvo odbrane: Zapad provocira trku u naoružanju u azijsko-pacifičkom regionu

Pokušaji jednog broja zemalja da formiraju vojne blokove u azijsko-pacifičkom regionu uništavaju postojeći efikasan sistem bezbednosti u regionu
Rusko Ministarstvo odbrane: Zapad provocira trku u naoružanju u azijsko-pacifičkom regionu© Woohae Cho/Getty Images

Severnoatlantska alijansa aktivno pokušava da rasporedi svoje snage i infrastrukturu u azijsko-pacifičkom regionu, a pet zemalja članica NATO-a izazivaju trku u naoružanju, izjavio je zamenik ruskog ministra odbrane Aleksandar Fomin.

"U poslednje vreme bilo je aktivnih pokušaja da se vojni potencijal NATO-a rasporedi u azijsko-pacifičkom regionu. Pod izgovorom 'nedeljivosti bezbednosti evroatlantskog i indopacifičkog regiona', zapadne zemlje, u stvari, raspoređuju tu svoje snage i infrastrukturu. Aktivnosti Velike Britanije, Francuske, Nemačke, Holandije i Italije, članica NATO, vode ka militarizaciji regiona i izazivaju trku u naoružanju", kazao je  Fomin.

Prema njegovim rečima, pokušaji jednog broja zemalja da formiraju vojne blokove u azijsko-pacifičkom regionu uništavaju postojeći efikasan sistem bezbednosti u regionu.

"Te zemlje u tom regionu proširuju prisustvo pomorskih i vazduhoplovnih snaga, povećavaju regularnost i obim multilateralnih vojnih vežbi. Tokom manevara se razrađuju scenariji odvraćanja i protivdejstva. Istovremeno, nema realnih vojnih pretnji za bezbednost tih evropskih država", ukazao je.

Fomin je naglasio da "vojno-biološke aktivnosti Sjedinjenih Država uzimaju maha, u okviru kojih je raspoređena čitava mreža laboratorija u nizu zemalja azijsko-pacifičkog regiona".

"Slične američke laboratorije u Ukrajini funkcionisale su uz pomoć onih evropskih država, koje danas teže da se pridruže mehanizmima ASEAN plus. Primećujemo pokušaje Vašingtona i njegovih saveznika da iskoriste pitanja klimatskih promena i vanrednih situacija za sprovođenje takozvanih humanitarnih intervencija", zaključio je Fomin.

image
VV inauguration
banner