Rusija

Putin: Odesa je ruski grad; Imamo isti stav kao lideri RS; Amerikanci uništili Severni tok

Rusija nikada nije odbila pregovore, Ukrajina ne želi da se dogovora, precizira predsednik Rusije
Putin: Odesa je ruski grad; Imamo isti stav kao lideri RS; Amerikanci uništili Severni tok© Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool

Posle više od četiri sata, završeno je obraćanje ruskog predsednika Vladimira Putina.

Putinu je stiglo više od dva miliona pitanja građana Rusije i novinara. 

Događaju su prisustvovali predstavnici stranih medija iz prijateljskih, ali i iz neprijateljskih zemalja.

  • 14. dec 2023 • 15:17

    15:17

    Putin odgovorio na pitanje kada će doći do mira u Ukrajini

  • 14:10

    Rekao bih idete pravim putem, druže. Na šta bih upozorio? Na preveliku naivnost i poverljivost prema našim takozvanim partnerima. A što se tiče saveta, treba verovati u veliki ruski narod. U toj veri je zalog uspeha, preporoda i razvoja Rusije, kazao je Putin, odgovarajući na pitanje novinara šta biste poručili Vladimiru Putinu iz budućnosti.

  • 14:07

    Projekat da se poveže prugom Sibir sa Kinom je potreban, železnice rade na tome. Veliki su napori usmereni ka tome, kazao je Putin o razvoju Transsibirske magistrale.

  • 14:01

    Svaki čovek u različitim periodima svog života želeo je da bude nešto, ranije sam želeo da budem pilot, kasnije obaveštajac, što sam i postao, rekao je Putin, odgovarajući na pitanje šta je želeo da bude u mladosti.

    Poklon koji mi je ostao u sećanju su deca i deca naše dece. To je poklon od Svevišnjeg.

    Što se tiče poklona, najviše nas raduje, ne oni pokloni koje nam daju, već oni pokloni koje dajemo drugima.

    Verujem da se to posebno odnosi na muški deo publike. Ali i jedno i drugo je lepo.

    Poruka za mlade je, postoji čuvena naša izreka "Čuvaj čast od mladosti", jer unapred treba misliti šta će biti sutra.

  • 13:56

    Problem sa migracijama u Ruskoj Federaciji nije jednostavan. Prema različitim procenama, u zemlji ima oko deset miliona radnih migranata.

    "Tržište rada ne bi trebalo da bude zatvoreno za migrante", istakao je predsednik.

  • 13:52

    Ukrajina dobija novac za tranzit, a inače i koristi naš gas.

    Čim naš gas uđe u Ukrajinu, on se razilazi na celu teritoriju. Zašto da kažnjavamo Mađarsku ili Slovačku po pitanju gasa, oni redovno plaćaju pristojan novac.

    "Radimo i intenzivno na gasovodu Snaga Sibira, koji je počeo da se radi pre sukoba u Ukrajini. Nikada ništa nismo radili politički motivisano, i nećemo", dodaje.

    Rusija se, kako kaže, okrenula na istok mnogo pre sukoba u Ukrajini, i to zato što prati razvoj svetske ekonomije.

    "Onamo gde kupuju tamo se i razvijamo. Kupuju i naftu i gas i ugalj. Daj bože zdravlja svim ekonomijama koje od nas kupuju energente i daju nam za to novac", poručuje.

  • 13:50

    Bavimo se gasifikacijom intezivno, 450.000 domaćinstava je priključeno na gasnu mreži, milion je dobilo tehničke mogućnosti. 

    "Nismo mi zatvorili gasovode do Nemačke, već su to uradili Poljaci i Ukrajinci. I nismo mi digli u vazduh Severni tok, to su uradili Amerikanci ili već neko drugi. To je laž da smo mi zatvorili gas ka Nemačkoj. A 'Gasprom' sve svoje obaveze održava, čak i preko Ukrajine. I dalje. I od toga zarađujemo. Kao i Ukrajina od tranzita", prokomentarisao je Putin.

    Nemačka privreda će već otići u minus, verovatno mali minus, ali to je njihova odluka, poručio je on.

  • 13:44

    Crkva se bori za svakog čoveka i ima svoj odnos prema aborutsu. Istovremeno sam pomenuo rezultate kompanije za alkohol. Država želi da rešava sve probleme. Žene ako već zatrudne, treba da zadrže odluku da sačuvaju dete, poručio je Putin.

    Velika porodica je naša tradicionalna vrednost. Vaspitanje da je dete Božji dar, i za muškarce i za žene. Tu je i sfera materijalnog blagostanja, ali treba da se obrati pažnja i na medicinske preglede žena, uslove u bolnicama, poliklinikama. I treba razmisliti kako nastaviti rad na podršci porodici sa decom", ukazao je.

  • 13:40

    Ministarstvo poljoprivrede realizuje mnogo programa podrške tom sektoru, a bez aktivnog učešća zemljoradnika, ništa se ne bi postiglo, rekao je Putin.

    S potpunom sigurnošću možemo da kažemo da je prehrambena sigurnost Rusije obezbeđena. Ove godine smo ponovo registrovali rekordan prinos - više od 150 miliona tona žitarica, istakao je.

    "To je odlično. Želim da se zahvalim svima koji rade na selu i manjim gazdinstvima na njihovom radu", naveo je Putin.

  • 13:38

    Žalosno je što na prostoru Bosne i Hercegovine ne postoje ruski mediji, kaže Putin odgovarajući na pitanje novinarke iz RS Darinke Petrović o dominaciji zapadnih medija na prostoru Balkana.

    "Nemate pristup RT-u? Nemate? Treba o tome da razmislimo i da vidimo šta možemo s tim da uradimo", kaže predsednik.

image