Rusija

Rusko-arapski forum za saradnju sledeće godine u Moskvi

Rusko-arapski forum za saradnju između Ruske Federacije i Lige arapskih država osnovan je 2009. godine
Rusko-arapski forum za saradnju sledeće godine u MoskviGetty © Andreas Rentz/Getty Images

Naredno zasedanje Rusko-arapskog foruma za saradnju na ministarskom nivou biće održano 2024. godine u Moskvi, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov trenutno učestvuje na Rusko-arapskom forumu za saradnju u Maroku, a tom prilikom poručio je da "neki spoljni igrači planiraju da izazovu veliki rat na Bliskom istoku koristeći sukob u Pojasu Gaze". 

"Naš sastanak se odvija u uslovima neviđenog pogoršanja situacije na Bliskom Istoku, u uslovima uporne turbulencije u svetu. Složena priroda novih izazova i pretnji čini sve potrebnijim zauzimanje kolektivnog pristupa rešavanju problema kako bi se ojačao mir i bezbednost u regionu i obezbedio njegov održivi razvoj", kazao je Lavrov.

Lavrov je naveo da Rusija u saradnji sa partnerima, pre svega arapskim, nastavlja da ulaže napore u interesu dugoročne stabilizacije situacije i prebacivanja rešavanja palestinsko-izraelskog sukoba na politički i diplomatski plan.

Rusko-arapski forum za saradnju između Ruske Federacije i Lige arapskih država osnovan je 2009. godine.

Prema memorandumu potpisanom u Kairu, glavni ciljevi i zadaci foruma su - podrška naporima usmerenim na uspostavljanje i jačanje međunarodnog mira i bezbednosti, kao i promovisanje razvoja ekonomske, trgovinske i finansijske saradnje, uključujući realizaciju zajedničkih projekata. Prva sednica foruma na ministarskom nivou održana je u Moskvi 20. februara 2013. godine.

image
Parada pobede u Moskvi uživo na RT Balkan
banner