Rusija

Peskov: Imamo dokaze da su Francuzi poginuli u Harkovu

Portparol Kremlja komentarisao je optužbe francuske strane da Rusija navodno manipuliše kada govori da su u Harkovu stradali francuski plaćenici, kao i odluku Turske da odbori prijem Švedske u NATO
Peskov: Imamo dokaze da su Francuzi poginuli u Harkovuwww.globallookpress.com © Petrov Sergey/news.ru

Rusija ima dokaze i informacije da se strani plaćenici bore na strani kijevskog režima, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov komentarišući optužbe Francuske da Rusija širi dezinformacije o smrti francuskih vojnika u Harkovu.

"Imamo dokaze. Nema tu šta da se doda", rekao je i poručio francuskim vlastima da se brižnije odnose prema svojim sunarodnicima i da im ne savetuju učešće u masakru kijevskog režima.

Francusko Ministarstvo spoljnih poslova uporno ignoriše tvrdnje ruskog Ministarstva odbrane da je ruska vojska u zoni Specijalne vojne operacije u Harkovu likvidirala francuske vojnike koji su se borili na strani Ukrajine, što je zabranjeno francuskim zakonom.

Iz tog razloga je rusko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo na razgovor francuskog ambasadora u Moskvi, a Državna duma planira da pošalje dopis parlamentu u Parizu sa pitanjem da li poslanici znaju da se francuski plaćenici bore na strani Ukrajine. 

Komentarišući odluku Turske da odobri prijem Švedske NATO-u, Peskov ističe da je Turska suverena država koja samostalno donosi odluke.

"To je stvar Turske kao članice NATO-a. Oni imaju svoje odnose sa Alijansom", rekao je.

Nakon višemesečnog oklevanja, turski parlament je odobrio zahtev Švedske za članstvo u NATO.

Da bi Švedska postala punopravna članica Alijanse, potrebno je da njen zahtev odobri i mađarski parlament, na šta će morati da čeka još najmanje mesec dana, s obzirom da je tamošnji parlament na zimskoj pauzi do druge polovine februara.

image