Rusija

Zaharova: Srbija štiti centar Evrope od početka totalnog uništenja

Pitanje KiM nije pitanje oko kojeg treba da se gata, već je pitanje kako će rukovodstvo sprovoditi volju naroda, poručila je danas portparolka MSP-a Rusije Marija Zaharova
Zaharova: Srbija štiti centar Evrope od početka totalnog uništenjawww.globallookpress.com © Maksim Konstantinov

Smatram da Srbija štiti centar Evrope od početka totalnog uništenja, poručila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Ona je navela da rešavanje pitanja Kosova i Metohije pre svega zavisi od stava naroda i rukovodstva Srbije i da ne bi trebalo prepustiti Zapadu da sam odlučuje o tome.

"Srbija bukvalno brani centar Evrope od početka totalnog uništenja. Pitanje je da li je moguće u centru Evrope uništiti zemlju i temelj kulture jednog naroda ili se to može sprečiti na osnovu međunarodnog prava, činjenica. Rešavanje tog pitanja nije stvar horoskopa, nego je presudan stav naroda i rukovodstva po tom sudbonosnom pitanju za Srbiju, ceo Balkan ali i šire", rekla je Zaharova na predavanju na temu "Savremeni međunarodni odnosi: pogled iz Rusije", koje organizuje Institut za međunarodnu politiku i privredu.

Ona je istakla da "ne treba čekati od nekoga rešenje problema koji se tiču naše sudbine, već sami treba njome da se bavimo - "ili ćemo se njome mi baviti ili će se time za nas neko drugi baviti".

Zaharova je rekla da svi moraju da znaju i u Srbiji, kao i u Rusiji, da su oni sa kojima se vode razgovori o rešavanju nekog pitanja istorijski bili kolonizatori, da su vodili osvajačke ratove, da su eksploatisali druge države i da su svoju politiku izgradili na lažima, manipulacijama, insceniranim situacijama.

"To se mora naučiti kao aksiom. To je prvo. Prema svim predlozima i Beogradu, Moskvi, Kišinjevu, bilo kome, treba da se odnosimo uz jasno razumevanje da to nije otvoren, pošten predlog, Vašingtona ili Brisela, nego zakamuflirani, skriveni pokušaj da se nametne svoja volja i da se ne uzmu u obzir interesi onih sa kojima razgovaraju", objasnila je Zaharova.

Kako je rekla, mora se jasno definisati šta je nacionalni interes i to u svim perspektivama, i kratkoročnoj i dugoročnoj - i tako se mora suprotstaviti onome što se predlaže sa Zapada.

Treća ključna stvar, kako je navela, jeste čime će sporazum biti garantovan.

Zapad ne poštuje ono što je potpisano

Prema njenim rečima, za Zapad nije obavezno poštovanje dogovora koji su zapisani na papiru.

"Bilo koja zemlja, Srbija, Rusija, bilo koja, mora da zna koje su realne, faktičke garancije ako se postigne sporazum. Mogu da navedem milion primera, kao recimo kada je bivši američki predsednik Donald Tramp obećao kredite Srbiji, investicije, potpisao neke sporazume i ništa nije ispunjeno", dodala je Zaharova.

Ona je naglasila da su "najotvoreniji primer toga kako Zapad ne poštuje ono što je potpisano" Minski sporazumi, koji su potpisani u prisustvu Rusije i predstavnika drugih zemalja. 

"Nekoliko godina od potpisivanja ispostavilo se da Zapad i Kijev nisu ni planirali da sprovedu potpisane dogovore", podsetila je Zaharova.

Ona je dalje istakla da "ono što se danas dešava treba da bude nauk za sve".

"Ukrajina je poverovala tom kolektivnom Zapadu, delegirala je svoj suverenitet SAD, Nemačkoj, Francuskoj, Britaniji i kolektivnom EU", kazala je Zaharova.

Ona je pomenula i Iran, kada su SAD "izašle iz tog posla, ne kako je napisano u ugovoru, već su jednostavno rekli da nije obavezno da to realizuju".

To se, kako je rekla, dogodilo u velikom broju zemalja.

O situaciji u SAD

Zaharova je naglasila da "američka duboka država postoji na osnovu sopstvenih pravila, novca, a ne na osnovu zakona demokratije".

"Setite se šta je govorio Tramp: Možemo da nađemo zajedničke tačke sa Rusijom, i ja ću to uraditi. Ali, duboka država to nije dopustila Trampu. A šta je on za to dobio? Prvo, optužili su ga da je agent Kremlja, a tokom perioda dok je bio predsednik nije mogao da uradi ništa kada je reč o poboljšanju odnosa sa Moskvom, čak i ako se radilo o stvarima koje bi bile na korist SAD", poručila je Zaharova.

Pritom, kako je istakla, "Tramp nije bio neki naročiti obožavalac Rusije, već samo jedan pragmatičan čovek".

Zaharova se, takođe, kratko osvrnula i na američke predsedničke izbore koji će biti održani krajem godine.

"Ono što se danas u SAD dešava pred izbore je strašno", prokomentarisala je, te dodala da su, doduše, izborni procesi u SAD uvek bili povezani sa skandalima.

"Na primer, afera 'Votergejt', skandali sa Monikom Levinski. Stalno neki skandali… Ovi skandali su se zatim tokom godina intenzivirali jer je političkim kandidatima bila potrebna pozadina da bi vodili debate u javnosti", kazala je Zaharova.

Ona je istakla da je, kroz godine, takvih faktora bilo sve više, a da smo "svi na Zemlji, zapravo, njihovi taoci".

Demonizacija Rusije je uvek postojala

Prema njenim rečima, demonizacija Rusije uvek postojala, samo u različitom obliku.

"To je istorijska stvar, to je uvek bilo tako. Voleli su nas samo onda kada smo bili spremni da im u potpunosti damo svoju zemlju, suverenitet, resurse i istoriju da njima upravlja Zapad", kazala je Zaharova.

Portparolka ruskog MSP-a istakla je da Rusiju nikada nisu shvatali na pravedan način, a da su posle raspada SSSR misli da je ostalo malo do njenog uništenja.

"Mislili su da ćemo se raspasti ili da će biti ustanovljeno spoljašnje upravljanje Moskvom. Čak i kada smo se na teritoriji naše zemlje borili protiv terorizma - i to su osuđivali. Čak i kada su deca u školi u Beslanu bila taoci terorizma - oni čak ni tada nisu imali reči utehe ili podrške", napomenula je Zaharova.

Kako je dalje istakla, "zabranjivanjem Dostojevskog ne rade na štetu Rusije, već štete sami sebi".

"Mi znamo za Dostojevskog, i vi u Srbiji znate za njega, i nastavićete da ga čitate, bez sumnje. Zapadne elite, takođe, znaju Dostojevskog i oni će nastaviti da ga čitaju. Ali, oni svom narodu to zabranjuju, jer se prema njemu odnose kao prema stoci, klošarima", dodala je Zaharova.

image
Parada pobede u Moskvi uživo na RT Balkan
banner