Rusija

Simonjan, Vovan i Leksus o VI: Kako se odbraniti od laži i zašto Zapad blokira istinu

Glavna urednica RT i medijske grupe "Rasija sevodnja" Margarita Simonjan i ruski prankeri Vovan i Leksus govorili su o postistini, snimku nemačkih vojnika koji planiraju napad na Krimski most, Minskim sporazumima, blokiranju naloga i stranim platformama
Simonjan, Vovan i Leksus o VI: Kako se odbraniti od laži i zašto Zapad blokira istinuwww.globallookpress.com © Maksim Konstantinov

Veštačka inteligencija (VI) je toliko napredovala da uskoro nećemo moći da budemo sigurni da li preko telefona razgovaramo zaista sa nekim koga znamo ili je to njegov dvojnik, proučila je glavna urednica RT i medijske grupe "Rasija sevodnja" Margarita Simonjan na predavanju "Fejk, dipfejk, neuromreže: izazovi, mogućnosti novih tehnologija", kome prisustvuju i čuveni prankeri Vovan i Leksus.

Ipak, ovu tehnologiju mogu da iskoriste loši ljudi, a to može da dovede do prave kataklizme, ocenila je ona i ukazala na snimak RT redakcije u kom veštačka inteligencija menja glas američkog predsednika Džozefa Bajdena.

"Rusija ima četiri saveznika – vojsku, flotu i Vovana i Leksusa. Odavno ste zaslužili da dobijete orden", našalila se glavna urednica RT.

Leksus je potvrdio da oni u svojim prankovima u kojim raskrinkavaju svetske zvaničnike nisu koristili dipfejk i neuronske mreže, već su radili "tradicionalno".

"Živimo u epohi postistine kada ljudi, posebno oni naivni, ne mogu da raspoznaju šta je laž a šta je istina. Mi smo protiv laži i protiv nje se borimo, kao i protiv širenja dezinformacija među elitom", ocenio je ruski pranker.

Prankeri pokušavaju da otkriju ljudima da oni koji govore da NATO nije obećao Rusiji da neće da se širi prema istoku ne govore istinu.

To se pokazalo i u slučaju Minskih sporazuma, jer upravo su u razgovoru sa Vovanom i Leksusom bivša nemačka kancelarka Angela Merkel i bivši francuski predsednik Oland Fransoa priznali da im nikada nije bio plan da ispune te mirovne sporazume.

"Glavna stvar je ne samo da se razotkrije laž, već i da se odabere dobar način da se ta istina prenese javnosti. Jer nekada laži mogu imati više pregleda. U budućnosti neće biti važno šta je istina već koliko je ljudi obratilo pažnju na neku objavu na društvenim mrežama", rekao je Leksus.

Dobar primer za to je, kako je ruski panker naveo, snimak razgovora namačkih oficira u kom se čuje da otvoreno planiraju napad na Krimski most koji se na društvenim mrežama blokira, iako nije fejk.

Snimak istaknutih zvaničnika Bundesvera koji su pripremali napad na Krimski most je otkrio vrlo opasnu stvar i nešto što je u suprotnosti sa onim što se priča na Zapadu, dodao je ruski pranker.

Leksus je podsetio da je na njihov razgovor sa ministrom odbrane Velike Britanije Benom Voalsom, koji je, misleći da razgovara sa ukrajinskim premijerom Denisom Šmigalom, otvoreno priznao da London planirala nuklearni program za Ukrajinu i tom prilikom je otkrio sve detalje snabdevanja Kijeva oružjem.

Nakon toga je britansko Ministarstvo odbrane tražilo da se kanal ruskih prankera na Jutubu blokira, podsetio je Leksus.

"Danas se blokira istina", zaključio je i naglasio da je njihov cilj da šire istinu u druge zemlje jer će se u budućnosti bitka voditi za podacima.

"Zapadna propaganda protiv Rusije i Kine ili Irana je svugde, iako je suptilna, na nju se troše milijarde. Čim se razotkrije neprijatna istina odmah se radi na tome da se ona suzbije na društvenim mrežama. To je velika crvena zastava. Moramo da se zapitamo šta je onda istina", naglasio je Leksus.

Ako vam neko kaže da ne treba da gledate RT, onda baš to treba da uradite, poručio je jedini američki novinar koji radi i živi u Moskvi i koji pokušava da odatle širi istinu, kako je sebe predstavio Čej Bouz.

Posao novinara je suštinski veoma odgovoran, rekla je Simonjan i ocenila da nije opravdano objavljivati dipfejk, bez obzira na cilj.

Sve strane platforme su oružje onom koje imaju Amerikanci u svojim bazama, dodala je Simonjan.

"Nije trebalo da dopustimo prodor zapadnih društvenih mreža, onih koje nisu ruske. To nas je dovelo do toga da je veliki broj današnje dece vaspitao Jutjub ili Tikotok", naglasila je ona.

image