Rusija

Moskva nudi zamrznutu stranu imovinu u zamenu za rusku?

Ministarstvo finansija Ruske Federacije razmatra opcije za razmenu zamrznute imovine stranih i ruskih investitora
Moskva nudi zamrznutu stranu imovinu u zamenu za rusku?www.globallookpress.com © ALEXEY BYCHKOV

Ministar finansija Ruske Federacije Anton Siluanov izjavio je da se razmatra mogućnost zamene imovine ruskih investitora zamrznutih u inostranstvu za strane nepokretnosti u Rusiji, prenosi TASS.

"Razmena imovine zamrznute u EU i Ruskoj Federaciji zbog različitih ograničenja je moguća u teoriji. S druge strane, radi se o složenoj šemi koja zahteva, između ostalog, zakonodavne odluke koje bi nam omogućile da koristimo zamrznuta sredstva stranih investitora u Ruskoj Federaciji za plaćanje imovine ruskih državljana koja je zamrznuta u inostranstvu. Postoje i takve inicijative, ali oni se razmatraju. Rekao bih da su u početnoj fazi", ocenio je Siluanov.

U oktobru je Evropska komisija objavila pojašnjenja koja su dala nadu kada je u pitanju sudbina zamrznutih sredstava. 

Gotovo istovremeno sa suspenzijom međudepozitnih mostova sa EU, Rusija je uvela svoja ograničenja. Predsedničkim dekretom od 5. marta uvedeni su posebni računi u rubljama tipa "C".

Na ovim računima, između ostalog, zamrznute su hartije od vrednosti u vlasništvu "neprijateljskih" nerezidenata, koje je moguće pretvoriti u valutu samo uz dozvolu ruskih vlasti.

Od početka novembra ukupan iznos sredstava na takvim računima, prema podacima Centralne banke, premašio je 40 milijardi evra.

Zamenik ministra finansija Aleksej Moisejev rekao je da "blokada sredstava na posebnim računima nije konfiskacija, već formiranje pregovaračke pozicije pod međusobnim ograničenjima".

 

image