Rusija

FSB otkriva detalje tajnog plana Kijeva: Sprečeno masovno trovanje stanovnika Donbasa (VIDEO)

Zadatak članova neonacističkog Ruskog dobrovoljačkog korpusa bio je da u improvizovanoj laboratoriji sipaju otrovnu supstancu u pakete sa hranom i pošalju ih na front kao humanitarnu pomoć

Ukrajinska teroristička ćelija, koja je planirala da otruje hranu namenjenu ruskim vojnicima na liniji fronta ali i stanovništvu u Donbasu, razbijena je u Sankt Peterburgu, saopštila je Federalna služba bezbednosti (FSB).

Četiri člana grupe identifikovana su kao neonacisti i članovi "Ruskog dobrovoljačkog korpusa" (RDK), paravojne formacije povezane sa ukrajinskom vojnom obaveštajnom službom. Zaverenici su delovali po naređenjima svog rukovodstva i u ime ukrajinske vlade, saopštio je FSB.

"Da biste dobili medalju od Zelenskog morate da osudite na smrt 50 ljudi, za to vam je potrebno mnogo kaše", rekao je jedan od ukrajinskih agenata.

Plan im je bio da u improvizovanoj laboratoriji sipaju otrovnu supstancu u pakete sa hranom koje bi potom poslali u Donbas kao humanitarnu pomoć.

Osim što su planirali masovno ubistvo, osumnjičeni su nadgledali ključnu infrastrukturu u drugom najvećem gradu u Rusiji i oko njega radi mogućih budućih napada, navodi služba.

Sve četiri osobe su uhapšene i preti im kazna od najmanje deset godina zatvora zbog članstva u terorističkoj organizaciji, navodi se u saopštenju.

image
VV inauguration
banner