Rusija

Rusija: Ako Zapad želi dijalog o kontroli nuklearnog naoružanja, mora da odbaci antirusku politiku

Neizvodljivo je da Moskva i Vašington razgovaraju o važnim aspektima strateške stabilnosti dok Amerika govori o potrebi da se Rusiji nanese "strateški poraz" – dijalog se ne može izolovati iz opšteg vojnopolitičkog konteksta, ocenio je Poljanski
Rusija: Ako Zapad želi dijalog o kontroli nuklearnog naoružanja, mora da odbaci antirusku politikuGetty © Michael Kappeler

Moskva i Vašington bi mogli da obnove strateški dijalog kako bi postigli novi sporazum o kontroli nuklearnog raketnog naoružanja tek nakon što SAD i NATO radikalno preispitaju svoju antirusku politiku, poručio je prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski na sastanku Saveta bezbednosti.

Takav dijalog se ne može izolovati iz opšteg vojnopolitičkog konteksta, objasnio je Poljanski, dodajući da Moskva ne vidi osnovu za tako nešto dok zapadne zemlje pokušavaju da joj nanesu "strateški poraz" i ne poštuju vitalne interese Rusije.

Dakle, SAD i NATO moraju da promene svoju politiku prema Rusiji, naglasio je ruski diplomata.

Pored toga, moraju da pokažu spremnost da se uključe u diskusiju koja bi uzela u obzir sve važne aspekte strateške stabilnosti i da se fokusiraju na rešavanje osnovnih uzroka nesporazuma nastalog u sferi bezbednosti, ukazao je Poljanski.

Rusija se neće rukovoditi lepim rečima i praznim obećanjima, već delima, a ona su do sada ukazivala na potpunu nezainteresovanost SAD i njenih saveznika za bilo kakvim ozbiljnim razgovorom, naglasio je ruski diplomata.

"Histerija i pretnje iz Vašingtona, Londona i Brisela nije intrigirala Moskvu i ne utiče na celokupnu situaciju", dodao je Poljanski i pozvao zapadne zemlje da prestanu da upiru prstom u Rusiju, optužujući je za nešto za šta su same krive – tek tada će "sat sudnjeg dana" početi da otkucava u suprotnom smeru.

Moskva primećuje da zapadne zemlje, s jedne strane, pozivaju na strateški poraz Rusije, a s druge, navodno, žele da pregovaraju sa njom o strateškoj stabilnosti, rekao je ranije ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Moskva je spremna da razgovara o pitanjima bezbednosti i stabilnosti sa akcentom na aspekte koji direktno utiču na njene interese, a za sada postoji predlog da se dijalog vodi po američkim uslovima i samo o onim pitanjima koja se tiču Vašingtona, preciziralo je rusko ministarstvo.

Dijalog o strateškoj stabilnosti može da bude samo iskren, a ne onakav na koji su SAD navikle, ocenio je Lavrov, ističući da se poverenje ne može vratiti u uslovima kada je Rusija otvoreno proglašena neprijateljskom državom i pretnjom koja mora biti uništena.

image