Rusija

Dan nacionalne žalosti u Rusiji: Zastave na pola koplja, sveće sećanja za žrtve iz "Krokus sitija"

Prema podacima Ministarstva za vanredne situacije, 152 osobe su povređene, a 133 poginule u terorističkom napadu na "Krokus siti hol"
Dan nacionalne žalosti u Rusiji: Zastave na pola koplja, sveće sećanja za žrtve iz "Krokus sitija"© Tanjug/AP Photo/Dmitri Lovetsky

U Rusiji je danas Dan žalosti zbog strašnog terorističkog napada na "Krokus siti hol" u Moskvi gde su prema podacima Ministarstva za vanredne situacije, 152 osobe su povređene, a 133 poginule.

Širom zemlje zastave su spuštene na pola koplja.

Od ranog jutra ljudi su počeli da dolaze u zgradu koncertne sale "Krokus siti hola" u Krasnogorsku kod Moskve da polože cveće i odaju počast poginulima.

Manifestacija "Sveća sećanja" održava se širom Rusije u čast sećanja na poginule tokom terorističkog napada, saopštila je Federalna agencija za pitanja mladih.

"Deca, mladi i odrasli se okupljaju u blizini spomen-obeležja i memorijala kako bi odali počast poginulima u strašnoj tragediji koja se dogodila u 'Krokus siti holu'", navodi se u poruci objavljenoj na zvaničnom sajtu.

I Ministarstvo spoljnih poslova Belorusije spustilo je zastave na zgradi u znak žalosti za žrtvama terorističkog napada u Ruskoj Federaciji.

"Tugujemo zajedno sa rodbinom i prijateljima poginulih u strašnom i nehumanom terorističkom napadu u Moskvi, naše misli i podrška su sa bratskim narodom Rusije", saopštilo je Ministarstvo.

U znak solidarnosti i u Republici Srpskoj danas je Dan žalosti.

Zastave na institucijama spuštene na pola koplja, a televizijski i radijski sadržaji, kao i sve sportske i zabavne manifestacije planirane za danas prilagođene su Danu žalosti, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću.

"Želimo da na taj način odamo poštu nevinim ljudima koji su ubijeni u terorističkom napadu u Moskvi i iskažemo solidarnost sa prijateljskim narodom Rusije", naveo je juče predsednik Republike Srpske Milorad Dodik na Iksu.

Stanje bezbednosti na području Srpske je stabilno, a Ministarstvo unutrašnjih poslova podiglo je stepen bezbednosti na obezbeđenju i održavanju javnih skupova i drugih događaja, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Siniša Karan.

image