Rusija

Putin: Rusija se bori da zaštiti svoje interese, protivnici nas teraju da ih branimo silom

Bezbednost građana Rusije i jačanje suvereniteta, reda i zakona su bili i ostali ključni ciljevi politike zemlje, poručio je ruski predsednik
Putin: Rusija se bori da zaštiti svoje interese, protivnici nas teraju da ih branimo silom© Tanjug/Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Istraga pažljivo utvrđuje detalje terorističkog napada u "Krokus siti holu" i razjašnjava ulogu terorista, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin na sastanku kolegijuma Generalnog tužilaštva Ruske Federacije.

Takođe, Federalna služba bezbednosti i druge obaveštajne službe razrađuju pitanja pod koordinacijom Nacionalnog komiteta za borbu protiv terorizma, dodao je Putin.

"Nadam se da će tužioci učiniti sve što je potrebno da teroristi koji su izvršili napad u tržnom centru budu kažnjeni po zakonu", poručio je ruski predsednik.

"Rusija se bori za zaštiti svoje životno važne interese i pravo na samostalan nezavisan razvoj, ali naši neprijatelji su nas primorali da te interese štitimo oružanim putem i da se borimo sa susednom državom koju su naoružali i vaspitali za borbu protiv nas", rekao je Putin.

Sve što radimo treba da bude posvećeno uspehu Rusije u borbi koju trenutno vodi, dodao je Putin.

"Nema opuštanja. Moramo da primoramo sve organe vlasti i narod da poštuju sve norme i zakon, moramo da budemo pribrani i efektivni", poručio je Putin.

Situacija nije laka i očekuje se inovativni prispu svim sferama, a potrebno je i pružiti podršku vojnicima i njihovim porodicama kakao bi znali da rizikujući život za Otadžbinu imaju zaštitu države, naglasio je ruski predsednik.

Narod treba da bude svestan da tužilaštvo radi u njihovom interesu, naglasio je Putin.

Dodao je da su bezbednost građana, zaštita njihovih prava i sloboda, obezbeđivanje suvereniteta i jačanje reda i zakona bili i ostali ključni ciljevi politike zemlje.

"Biće pokrenut novi nacionalni projekat 'Mladi Rusije' u okviru kog je važno da ozbiljno radimo na zaštiti prava maloletnika, učinimo sve da se deca i adolescenti zaštite od kriminalnih napada, rizika od uvlačenja u kriminalno i ekstremističko okruženje", proučio je Vladimir Putin.

Ruski predsednik je istakao da očekuje veće napore od Generalnog tužilaštva u borbi protiv korupcije. 

I pitanje migracije je potrebno držati pod kontrolom, dodao je Putin i naredio da se razmisli o sistemu dodatnih, preventivnih i drugih mera koje uključuju nadzor i poštovanje zakona.

"Tužioci su u proteklom periodu aktivno i efikasno branili ustavna, socijalna i ekonomska prava građana. Dali su doprinos u borbi protiv ekstremizma i pokušaja mešanja u naše unutrašnje stvari. Čvrsto su branili interese države i društva", ocenio je ruski predsednik.

Putin je posebne reči zahvalnosti uputio tužiocima koji u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici, u Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti koji svoje dužnosti obavljaju u teškim uslovima.

image