Rusija

Još jedna vest iz rubrike "verovali ili ne": Simonjan o borcima u Ruskom dobrovoljačkom korpusu

Margarita Simonjan objavila je snimak koji je prethodio jednom od napada na Belgorodsku oblast Rusije, a na kojem se čuje da pripadnici RDK-a razgovaraju na ukrajinskom
Još jedna vest iz rubrike "verovali ili ne": Simonjan o borcima u Ruskom dobrovoljačkom korpusuGetty © Getty © Sefa Karacan/Anadolu Agency via Getty Images

U Ruskom dobrovoljačkom korpusu (RDK), koji je Ruska Federacija proglasila za terorističku organizaciju služe ukrajinski vojnici, napisala je na društvenim mrežama glavna i odgovorna urednica medijske grupe "Rasija sevodnja" i televizijskog kanala RT Margarita Simonjan.

Simonjan je na Telegramu objavila video snimak na kojem se jasno čuje kako pripadnici ove terorističke grupe razgovaraju na ukrajinskom jeziku. Video je napravljen pre još jednog u nizu napada na Belgorodsku oblast Rusije od ovog meseca. U pitanju je, podsetimo, ruska oblast na granici sa Ukrajinom.

"Imam još nešto iz rubrike – verovali ili ne. Taj Ruski dobrovoljački korpus, njihovi pripadnici između sebe razgovaraju isključivo na ukrajinskom jeziku. Zato što su to pripadnici regularne ukrajinske vojske. Snimak je napravljen nedavno u Kozinki (u Belgorodskoj oblasti)", napisala je Simonjan na Telegramu.

Nedavno, podsetimo, vlasti Moskve su u tom gradu uhapsile nekoliko pripadnika RDK-a, tvrdeći da je time sprečeno stvaranje kriminalne grupe. Zna se i da su pripadnici RDK-a povezani sa poljskim plaćenicima koji se danas bore za Ukrajinu.

Na zvaničnom sajtu RDK-a navodi se da je u pitanju "vojno-politička organizacija, koju čine ruski dobrovoljci, pre svega građani Rusije, koji su prebegli na teritoriju Ukrajine" uz pomoć RDK-a i to putem različitih kanala. Njeni članovi su, takođe, kako je navedno, građani Rusije, koji žive u Ukrajini, i koji su ratovali za nju od 2014, kao i oni koji se i danas bore za nju.

Ipak, snimak koji je podelila Simonjan dokazuje da ipak nije tako.

image
VV inauguration
banner