Rusija

Lavrov: Destruktivna politika SAD zasnovana na izmišljenim pravilima

Ruska ekonomija postala je najveća u Evropi po paritetu kupovne moći i peta na svetskoj rang listi, izjavio je šef ruske diplomatije na sastanku sa predsednicima i predstavnicima odbora za međunarodne poslove parlamenata zemalja članica BRIKS-a
Lavrov: Destruktivna politika SAD zasnovana na izmišljenim pravilima© Павел Бедняков / РИА Новости

Ne sumnjamo da je sebična linija obuzdavanja razvoja novih svetskih centara u Evroaziji, Bliskom istoku, Africi i Latinskoj Americi osuđena na propast. Tok istorije je nepovratan, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, na sastanku sa predsednicima i predstavnicima odbora za međunarodne poslove parlamenata zemalja članica BRIKS-a.

"Svet se danas zaista nalazi na prekretnici u svom razvoju. Rusija se dosledno zalaže za sprovođenje objedinjujuće međunarodne agende, koja ima za cilj stvaranje povoljnih uslova za razvoj svih država i naroda bez izuzetka, a ne samo male grupe ljudi. Kolektivni Zapad, predvođen Sjedinjenim Državama, nastavlja da pokušava, ako ne da preokrene taj objektivni istorijski proces, onda makar da odloži početak neizbežnih promena", kazao je Lavrov.

Prema njegovim rečima, destruktivna politika Sjedinjenih Država i njenih saveznika zasnovana je na izmišljenim pravilima već svima poznatim, a zapravo se radi o skupu dvostrukih standarda.

"Ta politika je već dovela do destabilizacije mnogih zemalja, pa čak i čitavih regiona", podsetio je šef ruske diplomatije.

Lavrov je naglasio da su događaji u "Krokus siti holu" pokazali važnost intenziviranja zajedničkih napora u borbi protiv terorizma.

Govoreći o ruskoj ekonomiji, Lavrov je istakao da je ona postala najveća u Evropi po paritetu kupovne moći, i peta na svetskoj rang listi.

"Ukupan BDP zemalja našeg udruženja, po paritetu kupovne moći, i pre širenja BRIKS-a je premašio isti pokazatelj G-7, i ti procesi se ne mogu zaustaviti", naglasio je on.

BRIKS deluje kao portparol interesa nezapadnog sveta

Lavrov je dodao da je BRIKS portparol interesa čitavog nezapadnog sveta, a osnova saradnje asocijacije je ravnopravan dijalog, uvažavanje interesa jednih drugih i poštovanje izbora zemalja za sopstveni razvojni put.

Prema njegovim rečima, Ruska Federacija smatra logičnim i prirodnim rastuće interesovanje sve većeg broja zemalja Globalnog juga za ujedinjenje.

"Stvar je u tome da naše udruženje ne pokušava da preokrene objektivne istorijske procese – formiranje policentričnosti, već teži da na svaki mogući način doprinese tim procesima, da vodi te procese, ne za svoje sebične interese, već u interesu ne samo svih njenih članica (učesnica asocijacije), već i onih zemalja koje žele da komuniciraju sa BRIKS-om", naveo je Lavrov.

On je istakao da se saradnja BRIKS-a zasniva na "ravnopravnom dijalogu, poštovanju izbora svake zemlje za sopstveni put razvoja, uvažavanju interesa jedne druge i fokusu na kolektivnom traganju za rešenjima za sve probleme današnjice".

image
VV inauguration
banner