Rusija

Rusi oborili svetski rekord: Skok padobranom sa visine od 10.000 metara iznad Severnog pola (VIDEO)

Ruski tim oborio je svetski rekord na Dan kosmonautike i sa visine od 10 hiljada metara skočio na led Arktika

Mihail Kornijenko, Aleksandar Linik i Denis Efremov su tim koji je postavio svetski rekord. Sleteli su padobranom iz stratosfere na Severni pol. Odabran datum za skok bio je simboličan - Dan kosmonautike, 12. april 2024. godine.

Linik je pre 11 godina skočio na Severni pol sa visine od 2.500 metara i tako se rodila ideja da se skače 10.000 metara, ispričao je za "Bazu" Kornijenko.

Jedan od glavnih zadataka prilikom takvog skoka je da posada preživi u slučaju prinudnog sletanja na visokim geografskim širinama dok ne stigne pomoć. Zbog toga je tim dobio specijalno odelo koje može da izdrži ekstremne temperature i specijalne čaše koje se greju.

"Sam skok traje oko dva i po minuta. Temperatura će biti minus 55 stepeni i pri ovoj brzini delovaće kao minus 80. Veoma je važno da smo zaštićeni prvoklasnom opremom", objasnio je Kornijenko.

Kornijenko, iskusni kosmonaut koji je postao rekorder po najdužem neprekidnom boravku na Međunarodnoj svemirskoj stanici (340 dana) i koji je proglašen za Heroja Rusije, kaže da to što sad može u penziju ne znači da će završiti sa svojom profesijom. "Želim da idem tamo gde je nepoznato, a to je, pre svega, Mesec", poručio je on.

image
VV inauguration
banner