Rusija

Zaharova o novom zakonu o mobilizaciji: Zelenski želi da dokrajči Ukrajince

U Ukrajini se uvode znatno rigoroznije mere mobilizacije od prethodnih
Zaharova o novom zakonu o mobilizaciji: Zelenski želi da dokrajči Ukrajincewww.globallookpress.com © Petrov Sergey/news.ru

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski će novim zakonom o mobilizaciji da dotuče Ukrajince, ocenila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Zelenski je potpisao zakon o mobilizaciji u Ukrajini kojim se uvode znatno rigoroznije mere od prethodnih. 

"Želi da dokrajči Ukrajince", napisala je Zaharova na Telegramu

Stupanjem zakona na snagu vojni obveznici imaju rok od 60 dana od dana stupanja na snagu zakona da lično ili elektronskim putem ažuriraju podatke u vojnom registru.

Poziv će se smatrati primljenim i bez ličnog uručenja, npr. ako lice nije zatečeno kod kuće, a datumom "uručenja" smatraće se dan kada je stavljen pečat o nemogućnosti dostavljanja.

Svi muškarci od 18 do 60 godina su u obavezi da sa sobom nose isprave o vojnoj evidenciji i da ih predoče na zahtev službenika vojnih registra, policije i graničara.

Za kršenje svih ovih normi predviđeno je nekoliko vrsta sankcija – od velikih novčanih kazni, preko uskraćivanja prava na upravljanje automobilom, do prisilnog dovođenja u vojnu kancelariju preko policije.

Među licima koja ne mogu biti mobilisana našli su se skoro svi službenici organa reda, npr. policajci, pomoćnici poslanika i vlasnici strateških preduzeća, to jest, svi veliki preduzetnici.

image