Rusija

Rusija: Više od 3.000 domova poplavljeno u Kurganskoj oblasti (VIDEO)

Regionalna Državna agencija za vanredne situacije Rusije napomenula je da će se porast vode u reci Tobol kod Kurgana nastaviti u narednih dva dana i da se očekuje povećanje vodostaja od 30 do 100 centimetara, uključujući i opštinski okrug Ketovski
Rusija: Više od 3.000 domova poplavljeno u Kurganskoj oblasti (VIDEO)© Tanjyg/Russian Emergency Ministry Press Service

Nivo vode u reci Tobol kod Kurgana u 10 časova (8 sati po moskovskom vremenu) porastao je za 18 centimetara za dva sata i dostigao 883 centimetra, a poplavljeno je više od 3.000 kuća, saopštila je regionalna vlada na Telegramu.

Uralski hidrometeorološki centar predvideo je nastavak porasta vode u reci Tobol kod Kurgana do 18. aprila, a nivo vode je premašio oznaku "štetna pojava" (700 centimetara) i "opasna pojava" (850 centimetara).

"Nivo vode u oblasti Kurgana ubrzano se približava devet metara", navodi se.

Regionalna Državna agencija za vanredne situacije Rusije napomenula je da će se porast vode u reci Tobol kod Kurgana nastaviti u narednih dva dana i da se očekuje povećanje vodostaja od 30 do 100 cm, uključujući i opštinski okrug Ketovski.

Ruska Državna uprava za vanredne situacije saopštila je da je više od 660 stambenih zgrada, više od 2.300 seoskih kuća, kao i devet deonica puteva i dalje poplavljeno u Kurganskoj oblasti.

Precizira se da je za poslednja 24 časa u Ketovskom opštinskom okrugu, u selu Laptevo, od voda je izbačena iz 21 domaćinstva i jedne deonice puta.

Vlada je podsetila da su zbog naglog porasta vode u Ketovu noću evakuisani stanovnici više od 40 ulica.

Što se tiče situacije u Orenburgu, nivo vode u reci Ural za dan je opao za 34 centimetra i iznosi 1109 centimetara, javlja hidrometeorološki centar Orenburške oblasti na Telegramu.

Dodaje se da je tokom protekle noći nivo Urala pao za još devet centimetara.

Međutim, vodostaj reke Ural u Ileku u Orenburgu porastao je iznad kritičnog nivoa za 28 centimetara i dostigao 918 centimetara, javila je uprava okruga Ilek.

image