Rusija

Šojgu: Rusija nema ni geopolitičke ni vojne interese da napadne NATO

Vašington sprovodi ogromni pritisak i na svoje partnere kojima je nametnuo ulogu poslušnih izvršilaca, smatra ruski ministar odbrane
Šojgu: Rusija nema ni geopolitičke ni vojne interese da napadne NATOwww.globallookpress.com © Komsomolskaya Pravda

Rusija nema ni geopolitičke ni vojne interese da napadne države članice NATO-a, a trupe Alijanse su se približile ruskim granicama i stvorile dodatne pretnje, ukazao je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu na sastanku sa kolegama zemalja članica Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS) u Astani.

"Nismo mi, nego su oni došli kod nas. To još jednom pokazuje da se Zapadu ne može verovati. Sada nam se zamera da će Rusija, ako je ne budu zaustavili u Ukrajini, navodno da napadne NATO članice", naveo je ruski ministar.

Međutim, Ruska Federacija se "pridržava politike nemešanja u poslove drugih država", poručio je on.

Sjedinjene Američke Države su prvo stvorile, a sada produžavaju sukob u Ukrajini, rekao je ruski ministar.

"Vašington, radi ostvarenja svojih ciljeva, vrši neviđeni pritisak i na svoje partnere kojima je nametnuo ulogu poslušnih izvršilaca", ukazao je ruski ministar.

Strani savetnici su direktno umešani u pripremu sabotaža koje Ukrajina sprovodi na teritoriji Rusije, dodao je Šojgu.

Skoro svakog dana, uz prećutnu saglasnost Zapada, Kijev koristi oružje koje dobije da nanese štetu civilnoj infrastrukturi, naglasio je ruski ministar.

"Zapadni vojni specijalisti i plaćenici su u zoni borbenih dejstava. Obaveštajni podaci se prenose u realnom vremenu, organizuje se obuka ukrajinskih vojnika", naveo je Šojgu.

Osim toga, "tragovi terorističkog napada počinjenog 22. marta u 'Krokus siti holu' takođe vode u Ukrajinu", dodao je Šojgu i poručio da će sve koji su krivi za ove nezakonite radnje i zločine stići zaslužena kazna, samo je pitanje vremena.

Ruski ministar je upozorio da nekontrolisano kretanje oružja, koje Kolektivni zapad nastavlja da šalje Kijevu, stvara rizik da ono padne u ruke terorista.

A do katastrofalnih posledica mogu da dovedu i neprestani napadi Oružanih snaga Ukrajine na nuklearnu elektranu u Zaporožju, istakao je Šojgu.

Pokušaji Zapada da Rusiji nanese strateški poraz osuđeni na neuspeh, a svi ciljevi Specijalne vojne operacije biće ostvareni, zaključio je ruski ministar.

Potpisan sporazum Rusije i Kirgistana

Ministarstva odbrane Rusije i Kirgistana su sklopila dva sporazuma – o razmeni informacija i o saradnji u oblasti procene radijacione, hemijske i biološke situacije, rekao je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu na sastanku sa ministrom odbrane Kirgizije Baktibekom Bekbolotovom u Astani.

Kirgistan je strateški partner Rusije i njen pouzdan saveznik, poručio je Sergej Šojgu

"U trenutnoj vojno-političkoj situaciji, saradnja naših zemalja je važan faktor u održavanju stabilnosti i bezbednosti u Centralnoj Aziji i regionu", rekao je ministar.

image
VV inauguration
banner