Rusija

MSP Rusije: Razmeštanje američkih raketa u Aziji prinudiće nas da odgovorimo

Moskva mora da osigura svoju bezbednost, a američke rakete u azijsko-pacifičkom regionu, ukoliko budu razmeštene, biće pretnja po ruske komandne centre i baze nuklearnih snaga, upozorava specijalni ambasador Ministarstva spoljnih poslova Rusije Grigorij Maškov
MSP Rusije: Razmeštanje američkih raketa u Aziji prinudiće nas da odgovorimoGetty © Joe McNally / Contributor

Američki planovi da razmesti rakete srednjeg i malog dometa u azijsko-pacifičkom regionu, ukoliko budu sprovedeni, dovešće do velike trke u raketnom naoružanju, a to će dovesti do određenih posledica, rekao je za "RIA Novosti" specijalni ambasador Ministarstva spoljnih poslova Rusije Grigorij Maškov. 

Rusija će, kako kaže, u tom slučaju biti primorana da odgovori, budući da se radi o novim bezbednosnim pretnjama, između ostalog i u sferi nuklearnog odvraćanja.

"Kritični ruski objekti, uključujući komandna mesta i baze naših nuklearnih snaga, mogu biti napadnuti za kratko vreme američkim projektilima", objašnjava Maškov.

On dodaje da Amerikanci, s druge strane, otvoreno govore da će se "kopnene rakete srednjeg i malog dometa pojaviti u azijskom regionu do kraja godine" i da ih već šalju u taj region u cilju vežbi.

Ocenjuje i da u trenutnoj geopolitičkoj situaciji nije moguć multilateralni dijalog o svim aspektima raketne problematike, budući da nema poverenja i spremnosti da se uzimaju u obzir bezbednosni interesi drugih strana. Ni Ujedinjene nacije, dodaje, nisu zainteresovane za ovaj dijalog, budući da se na tu temu poslednji put diskutovalo još 2008. godine. 

Maškov dalje predviđa da će značaj raketa postati sve veći, posebno nakon što raketni potencijali počnu da se spajaju sa novim tehnologijama, među kojima su i veštačka inteligencija, hipersonični motori za rakete...

"Svet je odavno ušao u period neprijateljstva i nepoverenja, kada se mnogi problemi rešavaju ne diplomatskim putem, već silom. Političke elite Sjedinjenih Država, evropskih zemalja, Japana i Republike Koreje i njima slični 'borci za demokratiju' kao da su zaboravili lekcije iz prošlosti, ogromne žrtve Drugog svetskog rata", zaključuje on.

image