Sport

Partizan reagovao kod Superlige zbog derbija: Kako Zvezda može da menja termin utakmice?

Klub iz Humske je poslao dopis Zajednici superligaša povodom novonastalih problema oko tačnog termina odigravanja utakmice protiv Crvene zvezde početkom narednog meseca
Partizan reagovao kod Superlige zbog derbija: Kako Zvezda može da menja termin utakmice?© M.M./ATAImages

Do predstojećeg "večitog" derbija ostalo je nešto malo manje od dve sedmice, a izgleda da će i u narednom biti dosta priče o utakmici Crvene zvezde i Partizana. Sada su se crno-beli oglasili saopštenjem i dopisom koji su poslali Zajednici superligaša zbog konstantnih promena termina odigravanja utakmice.

Predstojeći derbi trebalo je da bude odigran 1. marta, da bi Superliga pomerila termina na dan kasnije. Ipak, nakon najnovijih informacija objavljenih u medijima da će Zvezda ipak 1. marta biti domaćin crno-belima, sada se ispred FK Partizan oglasio generalni direktor Miloš Vazura.

Dopis crno-belih prenosimo u celosti:

Fudbalski klub Partizan koristi ovu priliku da Vam se obrati u vezi sa terminom odigravanja utakmice 24. kol Superlige Srbije FK Crvena zvezda – FK Partizan, zakazane za 2. mart 2023, sa početkom u 18 časova.

Iz sredstava javnog informisanja smo danas saznali da je domaćin utakmice FK Crvena zvezda samoinicijativno zakazao utakmicu za 1. mart 2023, sa početkom u 19 časova, iako ste vi kao organ nadležan za određivanje termina odigravanja utakmica već odredili termin utakmice i to objavili još 14.02.2023. godine.

FK Partizan ovim putem zahteva da termin gore navedene utakmice ostane 2. mart 2023. godine, u 18 časova, kao što je prvobitno i određeno Vašom odlukom. Ne ulazeći u razloge zbog čega domaćin utakmice ne poštuje odluku organa koji rukovodi takmičenjem, a što do sada nije zabeleženo, ističemo da FK Partizan kao jedini preostali predstavnik srpskog fudbala u UEFA takmičenjima, u četvrtak, 26.02.2023. godine igra revanš utakmicu plej-of runde UEFA Lige Konferencija protiv FK Šerif iz Moldavije. Eventualnim plasmanom u dalju fazu takmičenja, FK Partizan će uvećati i nacionalni UEFA koeficijent i time ostvariti benefit za sve klubove iz Srbije.

Kako se navedena utakmica UEFA Lige konferencija igra u četvrtak, 23.02.2023. godine, FK Partizan će utakmicu 23.kola Superlige Srbije sa FK Radnički 1923 odigrati u nedelju, 26.02.2023. godine. Verujemo da ste Vi kao direktor takmičenja, raspolagali sa svim ovim informacijama, te u dogovoru sa kompanijom ''TV Arenasport'' koja je vlasnik ekskluzivnih prava na prenose utakmica i odredili datum odigravanja utakmice između FK Crvena zvezda i FK Partizan za 2. mart 2023.godine.

FK Partizan je neprijatno iznenađen činjenicom da se došlo u situaciju da se ne poštuju odluke organa takmičenja, što bi predstavljalo opasan presedan. Odigravanjem utakmice u sredu 1. marta, FK Partizan bi bio doveden u neravnopravnu poziciju u odnosu na protivnika, obzirom da bi imao dan manje za pripremu navedene utakmice od protivnika.

Smatramo da se termin odigravanja najveće utakmice srpskog fudbala ne sme dovoditi u pitanje, kako bi na vreme svi učesnici mogli da naprave plan i program pripreme. Takođe, utakmici će prisustvovati i gledaoci iz inostranstva, među kojima i mnogi predstavnici najvećih klubova Evrope, te dovođenje u zabludu javnosti oko termina utakmice ne doprinosi duhu fer pleja i sportske atmosfere uoči utakmice", navodi se u dopisu koji potpisuje generalni direktor FK Partizan, Miloš Vazura.

image