Sport

Novak nastavio da pomera granice

Najbolji teniser današnjice Novak Đoković započeo je 389. nedelju na vrhu ATP rang-liste
Novak nastavio da pomera graniceGetty © Clive Mason

Đoković se prošlog ponedeljka vratio na teniski tron osvajanjem trećeg trofeja na Rolan Garosu, a ukupno 23. na grend slemovima, čime je samo nastavio da produžava sopstveni rekord.

Niko u istoriji tenisa nije bio "broj 1" toliko dugo kao Novak, koji je već odavno prestigao prethodnu rekorderku Štefi Graf (377).

Za nešto više od dva meseca mogli bismo da svedočimo i nečemu što je bilo nezamislivo, a to je da je neko ušao u "klub 400" sedmica kao najbolji na svetu, bilo u muškoj ili ženskoj konkurenciji.

Trenutno ima 7.595 bodova, 420 više od Karlosa Alkaraza, koji će ipak imati priliku da se vrati na prvu poziciju.

Đoković je objavio da neće nastupiti ni na jednom turniru pred Vimbldon, dok će Španac učestvovati u Kvinsu, gde može da osvoji 500 bodova u slučaju titule. Alkaraz svakako nije među glavnim favoritima na travi jer još nije pronašao dobitnu formulu na najzahtevnijoj i najbržoj podlozi u "belom sportu".

Posle njih dvojice sledi Danil Medvedev, a Top 10 kompletiraju Kasper Rud, Stefanos Cicipas, Holger Rune, Andrej Rubljov, Tejlor Fric, Janik Siner i Frensis Tijafo.

Tijafo je osvojio ATP turnir u Štutgartu i prvi put u karijeri se našao među desetoricom najboljih na svetu. Takođe, Sjedinjene Američke Države prvi put nakon više od decenije imaju dvojicu predstavnika u Top 10.

Posle Đokovića, najbolje rangirani srpski teniser je Miomir Kecmanović na 40. mestu, Dušan Lajović je 51, a Laslo Đere 65. Veliki pad, od čak 101 mesta, doživeo je Filip Krajinović, koji je sada 206, dok je Hamad Međedović na 156. mestu.

image
VV inauguration
banner