Sport

Zabrinjavajući učinak srpskih klubova u Evropi - uprkos solidnom utisku, 12 poraza u 13 utakmica

Iako su se srpski klubovi solidno pokazali u prvom kolu grupnih faza evropskih takmičenja, realnost je ta da su upisana nova tri poraza, te tako nakon 13 odigranih utakmica u Evropi ove sezone, timovi iz Srbije ostvarili su čak 12 poraza
Zabrinjavajući učinak srpskih klubova u Evropi - uprkos solidnom utisku, 12 poraza u 13 utakmicaGetty © Michael Regan

Crvena zvezda, TSC i Čukarički, doživeli su poraze istim rezultatom (3:1) u mečevima prvog kola grupnih faza Lige šampiona, Lige Evrope i Lige konferencija.

Zanimljiv je i podatak da su sve tri srpske ekipe poražene, iako su vodile u utakmicama protiv Mančester sitija, Vest Hema i Ferencvaroša.

Iako su ostavile pozitivan utisak protiv favorizovanih protivnika, taj utiska ne daje ništa drugo sem malih moralnih pobeda.

Realnost i činjenice govore da su stvari drugačije, odnosno da su srpski klubovi, uključujući i kvalifikacije u Evropi ove sezone, ostvarili 12 poraza na 13 odigranih utakmica.

Podatku kumuje i činjenica da Crvena zvezda nije igrala kvalifikacije za Ligu šampiona, odnosno da se kao šampion Srbije direktno plasirala u grupnu fazu elitnog takmičenja.

TSC je rutinski u kvalifikacijama za Ligu šampiona eliminisan od Brage (ukupno 7:1), dok je Čukarički gotovo preslikano bio nemoćan protiv Olimpijakosa (ukupan rezultat 6:1).

Poražavajući je podatak da je ostvareno čak 12 poraza i samo jedan trijumf u evropskim mečevima.

Jedinu pobedu izborila je ekipa Partizana, koja je savladala Sabah u Beogradu sa 2:0.

Crno-beli su tako uspeli da nadoknade zaostatak za timom iz Azerbejdžana, koji su potom eliminisali u penal seriji.

Nažalost, upravo je Partizan najviše razočarao u Evropi, pošto se nije kvalifikovao za Ligu konferencija, pošto je eliminisan od danskog Nordsjelanda sa ukupnih 6:0 u dva meča.

U istorijskoj sezoni u kojoj Srbija ima tri, a mogla je da ima još više predstavnika u Evropi, nije urađen dobar posao kako bi se i u narednim godinama dobro pozicioniralo na UEFA rang listi.

Dobra stvar je što je Srbija ostala na 13. mestu sa 27,375 bodova. Loša je ta što su sve ostale zemlje iskoristile njene poraze.

Kopenhagen je u Istanbulu ispustio pobedu nad Galatasarajem, ali je osvojenim bodom dodatno približio Dansku Srbiji.

Nove poraze srpskih klubova spremno su dočekali i Česi, pošto su trijumfe upisali ekipe Slavije, Sparte i Plzenja.

Srbija je jedina zemlja koja se nalazi među 20 najbolje rangiranih na UEFA listi, koja u prvom kolu nije imala nijednu pobedu svojih klubova u evropskim takmičenjima.

Pred Crvenom zvezdom, TSC-om i Čukaričkim je u nastavku kampanje u evropskim takmičenjima bitan i težak zadatak.

Trenutno 13. na listi, Srbija ima samo 1,5 bodova više od Ukrajine, koja zauzima 18. mesto.

Ukoliko ne želi da padne "ispod crte", odnosno da zadrži broj učesnika u evropskim takmičenjima i narednih sezona, Srbiji su neophodni bodovi u Evropi.

U narednim utakmicama, Crvena zvezda dočekuje švajcarski Jang Bojs, TSC će ugostiti Olimpijakos, dok će Čukarički biti domaćin Genku.

image