Sport

Britanac srušio ruskog diva – Pavlovič nije uspeo, Aspinal i Perira šampioni

Nije uspeo još jedan Rus da pokori UFC i titula je otišla u ruke momku iz Salforda
Britanac srušio ruskog diva – Pavlovič nije uspeo, Aspinal i Perira šampioniGetty © Sarah Stier

Sergej Pavlovič ostao je bez šampionskog naslova u teškoj kategoriji (do 120 kg) pošto je izgubio od Toma Aspinola na UFC događaju 295 u Njujorku.

Aspinol je naneo tek drugi poraz u 20. profesionalnoj borbi i prekinuo seriju od šest uzastopnih trijumfa momka iz Rostovske oblasti.

Moglo je da bude mnogo drugačije u "velikoj jabuci" da je Pavlovič, posle jednog snažnog udarca levom rukom uspeo da "dovrši" rivala, ali se to nije desilo. Aspinol je "kikovima" nogom pokušavao da uzdrma Pavloviča, pre nego što ga je sjajno pogodio rukom.

Iz kontre ga je oborio na pod, a onda i serijom udaraca u glavu naterao sudiju da prekine borbu. Ostvario je 14. pobedu u 17. nastupu, a 11. nokautom uz koje ima još i tri "sabmišna".

Uspeh Britanca još je veći kada se uzme u obzir činjenica da je imao samo dve sedmice za pripremu, od trenutka kada je prihvatio izazov.

Meč Pavloviča i Aspinola je bila za privremenu šampionsku titulu u teškoj kategoriji, pošto je otkazan glavni događaj – duel Džona Džonsa i Stipea Miočića.

Džons je prilikom jednog sparinga tokom pripreme za borbu doživeo tešku povredu ramena, stradala mu je tetiva u ramenu i on će morati na pauzu od čak osam meseci.

Svi ljubitelji mešovitih borilačkih sportova mogli su da uživaju u "Medison Skver Gardenu", najpoznatijoj dvorani na svetu, u kojoj je viđen pravi spektakl – pet borbi glavnog programa i pet nokauta, uz dva nova šampiona.

Drugi je Brazilac Aleks Pereira, koji je imao uspešan nastup u poluteškoj kategoriji (do 93 kg) i došao do šampionskog pojasa.

Popularni "Poatan" je u drugoj rundi tehničkim nokautom zaustavio Jiržija Prohasku iz Češke i tako učinio ono što je pre njega uspelo samo osmorici UFC boraca – postao je šampion sa dve titule u različitim težinskim kategorijama.

On je bio prvak i u srednjoj kategoriji (do 84 kg), kada je nokautirao Izraela Adesanju, koji mu je potom uzvratio i revanširao mu se za poraz.

Borbu sa Prohaskom rešio je u drugoj rundi, nakon što je uzdrmao protivnika. Prohaska je krenuo u napad, pogodio nekoliko puta, ali ga je iz kontre pogodio Pereira – prvo desnim, a zatim i levim krošeom.

Borac iz Brna je bio u nokdaunu, Pereira je plasirao brojne laktove i udarce, ali činjenica je da Prohaska i dalje bio relativno aktivan. Sudija Mark Godrard je procenio da je borba već gotova i prekinuo ju je – meč je zaveden kao nokaut u drugoj rundi.

Došao je do devetog trijumfa u karijeri, sedmog nokautom, a ima i dva poraza.

Istovremeno, prekinuo je neverovatan niz Prohaske, koji je imao čak 13 uzastopnih pobeda. Sada je Čeh na skoru od 29 pobeda (29 KO), četiri poraza i jednog remija.

image
Parada pobede u Moskvi uživo na RT Balkan
banner