Sport

Srbija u četvrtom šeširu na žrebu: Otišli na EURO, ali zbog kiksa mogu u "paklenu" grupu

Fudbalska reprezentacija Srbije plasirala se na Evropsko prvenstvo 2024. godine, pošto je u nedelju remizirala 2:2 protiv Bugarske u Leskovcu
Srbija u četvrtom šeširu na žrebu: Otišli na EURO, ali zbog kiksa mogu u "paklenu" grupu© Dimitrije Nikolic/ATAImages

Taj rezultat je možda bio dovoljan "orlovima" da zauzmu jedno od 24 mesta na predstojećem turniru, ali će upravo zbog njega najverovatnije završiti u najslabijem šeširu uoči žreba.

Kada 2. decembra u 18.00 časova u Hamburgu bude počeo žreb grupne faze Evropskog prvenstva, Srbija će se pod tim imenom po prvi put naći na turniru, ali izvesno je da će to biti tek u poslednjem četvrtom šeširu.

Srbija je imala priliku da u finišu kvalifikacija obezbedi sebi makar treći šešir i tako izbegne neke teške rivale poput Italije, Holandije i Hrvatske, ali je remi protiv Bugara sve pokvario.

Sada se Srbiji daje čak 96% šansi da završi u četvrtom šeširu, u kom će biti tri najslabija kvalifikovana tima po učinku iz kvalifikacija, uz još tri ekipe koje će igrati u plej-ofu u martu naredne godine.

Na osnovu trenutno projektovanih šešira, a koji će biti potvrđeni u utorak uveče kada se završe sve kvalifikacione utakmice, Srbija bi mogla da upadne u grupu kakva bi bila Francuska, Danska i Holandija, ili Portugal, Turska i Italija.

Evo kako za sada glase projektovani šeširi pred decembarski žreb:

  • PRVI ŠEŠIR: Nemačka, Portugal, Francuska, Engleska, Španija, Belgija.
  • DRUGI ŠEŠIR: Mađarska, Danska, Albanija, Rumunija, Turska, Austrija.
  • TREĆI ŠEŠIR: Škotska, Slovačka, Holandija, Hrvatska, Slovenija, Italija.
  • ČETVRTI ŠEŠIR: Švajcarska, Srbija, Češka, i tri pobednika plej-ofa (potencijalno: Ukrajina, Grčka i Poljska)

image