Sport

Skandal - Poljak odbio da Rusu pruži ruku, Karpov tvrdi: Naterali su ga sponzori

Na Svetskom prvenstvu u ubrzanom šahu došlo je do incidenta koji je privukao veliku pažnju
Skandal - Poljak odbio da Rusu pruži ruku, Karpov tvrdi: Naterali su ga sponzori© Telegram / screenshot / RIA Novosti Sport

Skandalozna situacija odigrala se na Svetskom prvenstvu u ubrzanom šahu, a u glavnoj ulozi našao se poljski velemajstor koji je odbio da se rukuje sa protivnikom iz Rusije.

Poljak Jan-Kšištof Duda napravio je potez koji je naišao na osudu i legendarnog Anatolija Karpova, pošto je odbio da pred početak meča pruži ruku rivalu iz Rusije, Denisu Hismatulinu.

Ovaj incident postao je poznat tek nakon što ga je na društvenim mrežama otkrio novinar "CT24" Andreas Papadopulos. Rus je pred početak susreta pružio ruku rivalu, ali je Poljak signalizirao da se neće pozdraviti sa njim.

"Ne mogu da kažem ništa dobro o ovom činu. Nisam ovo očekivao od Dude, kojeg poznajem, koji je dobar šahista i jak velemajstor. Da li je Hismatulin uradio pravu stvar što nije podneo protest? Možda je bilo u redu da prođete i ne obratite pažnju da to uradite da ne bi pravili veći skandal", počeo je Anatolij Karpov za "Sport ekspres".

"Mislim da, najverovatnije, Duda to nije uradio samoinicijativno. Verovatno su ga u ovo gurnuli sponzori. Poljski šahisti verovatno imaju sponzore koji ih šalju na Svetsko prvenstvo", istakao je Karpov.

Meč između Dude i Hismatulina završen je nerešenim rezultatom. Po pravilniku takmičenja, Poljak je mogao da bude diskvalifikovan zbog kršenja pravila, ali ruski velemajstor nije podneo žalbu.

image