Sport

Novakov tron je dodatno utvrđen, ali slede još jači napadi – hoće li Alkaraz i Siner srušiti kralja?

Poraz Karlosa Alkaraza u polufinalu mastersa u Majamiju umnogome je promenio projekcije za ATP rang-listu i dodatno rasplamsao borbu za prvo mesto
Novakov tron je dodatno utvrđen, ali slede još jači napadi – hoće li Alkaraz i Siner srušiti kralja?Getty © Will Murray / Contributor / Megan Briggs / Stringer / Al Bello / Julian Finney / Staff

Najbolji teniser svih vremena Novak Đoković gotovo izvesno će ostati na čelnoj poziciji i posle mastersa u Monte Karlu i probiti granicu od 420 sedmica kao prvi, ali bi svoju vladavinu mogao dodatno da produži.

Đoković trenutno sedi na teniskom tronu sa 9.725 bodova i činilo se da bi zahuktali Alkaraz mogao da ga ugrozi u slučaju dobrog rezultata na Floridi.

Mladi Španac se dodatno približio Srbinu titulom u Indijan Velsu, nakon čega je doživeo iznenađujući poraz u četvrtfinalu Majamija od Grigora Dimitrova i čak je izgubio bodove osvojene prošle sezone.

Karlitos ima 8.645 bodova, tačno 1.080 manje od Novaka, ali bimogao da smanji razliku dobrim nastupom u Kneževini, pošto ga nije bilo na prethodnom izdanju.

Međutim, sva je prilika da će u sledećih nekoliko meseci, Đoković više strepeti od Janika Sinera nego od bilo kod drugog igrača.

Ko koliko bodova brani do Rolan Garosa?

Rekli smo već da osvajač 24 grend slema ima 9.725 bodova i potrebno mu je da u Monte Karlu pobedi samo jedan meč kako bi bio siguran na prvom mestu, bez obzira na učinak pratilaca.

Novak već skoro punu deceniju nije osvojio titulu u mestu u kojem živi, a od 2015. je samo dva puta dolazio do četvrtfinala. Prošle sezone je ispao u trećem kolu od Lorenca Musetija i braniće 90 bodova.

Nakon lošeg starta 2024. godine usledila je šok terapija i razlaz sa dugogodišnjim trenerom Goranom Ivaniševićem, pa se očekuje reakcija najvećeg igrača koji je ikada držao reket u rukama.

Potom će mu biti skinuto 45 bodova za četvrtfinale "dvestapedesetice" u Banjaluci, a onda će braniti i 180 za četvrtfinale mastersa u Rimu.

Kada se sve sabere, sve do nastupa na Rolan Garosu, gde je prošlog leta došao do trećeg trofeja u karijeri, Đoković će braniti 315 bodova.

Alkaraz ima mnogo teži posao jer je, ako izuzmemo kiks u Rimu (poraz u trećem kolu), na najsporijoj podlozi osvajao titule gde god se pojavio.

Zaradio je prvo 500 bodova u Barseloni, pa 1.000 u Madridu i zajedno sa spomenutim rezultatom u prestonici Italije njegov skor tokom prošlogodišnje sezone na šljaci iznosi 1.545 bodova.

Kada je ova podloga u pitanju, od sve trojice Janik Siner je najslabiji igrač, ali ima neverovatnu priliku da kruniše nekoliko fantastičnih meseci tokom kojih je, prema prikazanom na terenu, bio za koplje iznad svih.

Iako je na betonu došao do najvećeg uspeha u karijeri i trijumfa na Australijan openu, Italijanu bi šljaka mogla da bude srećna kada govorimo o drugom velikom cilju – dolasku na broj jedan.

Još nije završio učešće u Majamiju, gde ga očekuje polufinale protiv Danila Medvedeva, kojeg je savladao u poslednja četiri meča. Ukoliko izgubi u tom meču, imaće 8.110 bodova, ali njegove šanse dodatno rastu u slučaju pobede.

Plasman u finale donosi mu 8.360 bodova, a osvajanje titule čak 8.710 i skok na drugu poziciju.

Janik je u 2023. godini igrao tri turnira na šljaci pre pariskog grend slema i sakupio samo 540 bodova – učinak koji bi mogao da nadomesti samo jednim dobrim nastupom.

Čak i ako ne uspe u sledećih mesec i po dana, ogromnu priliku imaće upravo na Rolan Garosu.

Dok njegovi najveći rivali brane ogroman broj bodova na Otvorenom prvenstvu Francuske – Đoković 2.000 za titulu, a Alkaraz 720 za polufinale – Siner je zbog ispadanja u drugom kolu stao na samo 45.

To znači da sve do Vimbldona momak iz južnog Tirola mora da odbrani samo 585 bodova.

Zbog forme koju prikazuje u poslednje vreme, kao i činjenice da mu predstoji toliko jakih turnira, izvesno je da će osvojiti mnogo više.

Za svu trojicu prvi sledeći turnir trebalo bi da bude masters u Monte Karlu koji je na programu od 7. do 14. aprila i već posle njega bi trebalo da situacija na ATP rang-lista bude mnogo jasnija.

image