Srbija i Balkan

Vučević: Srbija ne šalje vojnu pomoć Rusiji i Ukrajini

Po direktivi predsednika, 20 odsto onoga što se proizvodi ostaje za Vojsku, istakao je ministar odbrane
Vučević: Srbija ne šalje vojnu pomoć Rusiji i Ukrajini© TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE

Iako je Vojska Srbije sve jača i uspešnija, Srbija ne šalje vojnu pomoć ni Rusiji ni Ukrajini, naglasio je ministar odbrane Miloš Vučević.

Povodom aktuelnih priča poslednjih dana, u kojima se propagira neistina kako Srbija snabdeva Ukrajinu oružjem, Vučević je posebno naglasio da Srbija nikada nije, niti će prodavati oružje ikome ko je u sukobu.

"Nema intencije srpske strane da na ovaj, ili onaj način prodajemo oružje bilo kome ko je u sukobu. A prirodno je da hoćemo da radi i Trstenik, Užice, Požega, Velika Plana, Čačak. Kada namenska industrija radi, vi pokrećete dobar deo domaće privrede i najveći deo profita vam ostaje tu. Po direktivi predsednika, 20 odsto onoga što se proizvodi ostaje za Vojsku. Šta mi sada treba da radimo, da zatvorimo fabrike naoružanja. Namenska industrija doprinosi jačanju Vojske", rekao je ministar vojni za Hepi televiziju.

Vučević poručuje da Srbija mora da gleda sopstvene interese i naglasio da ni u budućnosti neće naoružavati ni jednu stranu u ratu.

On je danas rekao da najviše treba ulagati u vojsku i vojnu industriju u trenucima kada je ekonomija snažna i kada se želi mir u zemlji.

Vučević je izrazio nadu da će Vojska Srbije bez obzira na sve biti još organizovanija i brojnija.

"To ne smeta našim građanima i našoj državi, to je bitno, a sad kome smeta, njima i treba da smeta. Radujem se kada se neki nerviraju što je Vojska Srbije jača, što je organizovanija, ja se nadam da će biti još brojnija u skladu sa našim potrebama", rekao je on.

Dodao je da nema države bez vojske i policije.

"Imaćemo i dalje sposobnost i snagu da jačamo naše odbrambene kapacitete i ono što radi namenska industrija. To sve treba sagledati u jednom jedinstvenom polju i kontekstu", rekao je Vučević.

On ocenio da kada je vojska slaba, slaba je i država, ističući da je Srbija danas po vojnim pitanjima veoma napredna.

Narodni pokret otvoren za sve

Govorio je o narodnom pokretu čije je osnivanje najavio Vučić, ističući da je ideja da se objedine političke snage i stranke koje žele da Srbija ostane samostalna, suverena i slobodna država, da gleda svoje interese, ali da nema gazde ni na jednoj strani sveta.

"SNS ili Vučić mora biti okosnica svega toga. Mora biti mesta za sve intelektualce, ali i radnike i seljake koji vide Srbiju kao svoju otadžbinu. Narodni pokret je u nastajanju, on će da krene kao jedna politička platforma, videćemo koga će da okupi, nije još ništa striktno definisano, može da primi sve one koji sebe vide u jednom takvom korpusu", rekao je Vučević.

Podsetio je da do kraja marta, tačnije do 1. aprila, traje konkurs na kom svi muškarci i žene do 30 godina mogu da se prijave za ulazak u jednu od tri najelitnije jedinice, a Vučević je istakao da takav posao mladima pored dobre plate, nudi i niz drugih benefita.

image