Srbija i Balkan

Italijanski ministar u Beogradu uoči godišnjice bombardovanja: Naši NATO vojnici donose dijalog i mir

Šef italijanske diplomatije Antonio Tajani pohvalio se da su italijanski NATO vojnici i dalje prisutni na Kosovu i Metohiji
Italijanski ministar u Beogradu uoči godišnjice bombardovanja: Naši NATO vojnici donose dijalog i mir© TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ nr

Tri dana uoči godišnjice NATO bombardovanja Srbije, ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani izjavio je u Beogradu da italijanski NATO vojnici na prostoru Balkana donose mir i dijalog.

Tajani se na konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem pohvalio da Italija odlično poznaje prostor Balkana, ističući primer da su italijanski NATO vojnici prisutni na Kosovu i Metohiji i u Bosni i Hercegovini.

"Naši vojnici su prisutni na granici Srbije i 'Kosova', oni se bave mirovnom misijom. Štitili su srpske hrišćanske manastire dugi niz godina od mogućih napada. Naši vojnici koji su u Bosni i Hercegovini takođe su u mirovnoj misiji. To su, dakle, vojnici koji prvenstveno donose mir i dijalog", rekao je on.

Podsetimo, bez odobrenja Saveta bezbednosti UN 19 zemalja NATO-a otpočelo je 24. marta 1999. godine bombardovanje SR Jugoslavije.

Avioni su poleteli iz četiri vazduhoplovne baze u Italiji. Gotovo da nema grada u Srbiji koji nije bio na meti bombardera tokom 78 dana agresije. Poginulo je najmanje 2.500 ljudi, među kojima su i deca.

Kako je dodao italijanski agenti finansijske policije, prisutni su i u Albaniji, a poručio je da je budućnost ovog prostora u Evropskoj uniji.

"Već sam zahvalio Vučiću na tome što je imao odlučujuću ulogu. Uvek sam ga molio da ne preduzima jednostrane odluke i njegov odgovor je uvek bio pozitivan. Pokazao se kao čovek mira koji želi uvek da pronađe pozitivno rešenje u interesu svoje zemlje, ali i u interesu stabilnosti regije koja ima potrebu za mirom, rastom i razvojem", rekao je Tajani.

image