Srbija i Balkan

"Novosti": Spavači Zapada u SNS

Odlazak Zorane Mihajlović iz SNS mogao bi da "probudi" i druge prozapadne "reformatore" unutar SNS, predviđa ovaj list
"Novosti": Spavači Zapada u SNS© FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ bs

Predsednik Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić sazvao je vanrednu skupštinu ove partije za 27. maj i na njoj bi trebalo da se otvori glavna tema - da li će se neprikosnoveni lider najjače političke opcije u Srbiji povući sa njenog čela kao što je nedavno najavio.

To bi, prema procenama analitičara na koje se pozivaju "Novosti", mogao da bude prelomni trenutak za budućnost SNS, imajući u vidu da se Vučić osim kadrovskog osvežavanja SNS, istovremeno sprema i da već od Vidovdana započne formiranje Narodnog pokreta za državu.

"Novosti" pišu da je, zbog odlučne namere Vučića, da u dogovoru s Vladom izradi strateški dokument u oblasti spoljne politike, a nakon bezobzirnih udaraca Kvinte tokom i posle Kurtijevih "kontejner izbora" i glasanja za aplikaciju "Kosova" u Savetu Evrope, Zapad čvrsto zaigrao na svoje "proverene i stare miljenike među naprednjacima".

Kao da je nagoveštaj borbe Beograda za još veće samopoštovanje i davanje prednosti u spoljnoj politici onim zemljama koje nas podržavaju u međunarodnoj areni i ne komadaju Srbiju bio signal da ktitori lažne države Kosovo, a sve pod, kako "Novosti" ocenjuju, tobožnjom brigom da ne skrenemo sa evropskog puta aktiviraju svoje "spavače u SNS".

Medij tako ocenjuje i odlazak iz naprednjačkog jata bivše ministarke Zorane Mihajlović.

Ona, kako "Novosti" pišu, "očigledno za račun onih koji su je svojevremeno gurali da bude premijer" (što je Vučić energično zaustavio) sada direktno radi protiv stranke u kojoj nije aktivna mesecima i zahvaljujući kojoj je imala jedan od najdužih stažova u Nemanjinoj 11, ali i protiv šefa države kojeg želi da predstavi kao nekog balkanskog Putina, ne bi li sebi kupila pozicije u nekoj budućoj vlasti, ili grantove za partiju o čijem osnivanju se šuška.

"Iako je ona trenutno sa političkom težinom golubijeg perceta, u perspektivi može sa svojim zapadnim pokroviteljima da iz hibernacije trgne i druge 'reformatore' unutar, kako reče radikalizovane SNS, a koje je Vučić posle pada režima DS skupljao po adenauerovskom modelu 'keč partije'", zaključuju "Novosti".

A, takvih, zapadnjačkih "spavača", kako ovaj medij tvrdi, nije malo ni u Vladi, ni u Vučićevom bliskom okruženju.

"Reč je o korpusu ljudi iz SNS koji su u vrednosnom i ideološkom smislu antipod naprednjačkoj bazi koja se u procentu većem od 80 odsto protivi nezavisnosti 'Kosova' i uvođenju sankcija Ruskoj Federaciji, koja je u ovim turbulentnim vremenima, kada se globalni sukob lomi preko srpskih leđa, koristi priliku za flert sa takozvanom građanskom opcijom i njenim zapadnim mecenama, iz kojih će se roditi strasna ljubav čak i na nagoveštaj Vučićevog pada rejtinga", navodi se u analizi "Novosti".

Analitičar Dejan Vuk Stanković, međutim, smatra da će se Mihajlovićeva "utopiti u gomilu istih i pomalo dosadnih Vučićevih kritičara" i da ne treba da se nada "da će je američki prijatelji pogurati".

image
VV inauguration
banner