Srbija i Balkan

Mošti Svetog Nikolaja Žičkog na čelu beogradske Spasovdanske litije

Izuzetno, mošti srpskog svetitelja biće donete iz manastira Lelić kod Valjeva u Beograd radi utehe vernog naroda u ovim teškim danima, saopštila je SPC
Mošti Svetog Nikolaja Žičkog na čelu beogradske Spasovdanske litije© ATA Images, all rights reserved

Kivot sa moštima svetog vladika Nikolaja žičkog i ohridskog biće na čelu tradicionalne Spasovdanske litije u Beogradu i on će izuzetno biti donet iz manastira Lelić kod Valjeva radi utehe vernog naroda u ovim teškim danima i radi duhovnog okrepljenja, saopštila je Srpska pravoslavna crkva.

"Ovogodišnja slava prestonog Beograda, Vaznesenje Gospodnje, i tradicionalna litija, zbog stradanja i gubitka života naših mladih ljudi u gradskim opštinama Vračar i Mladenovac, zbog bola i tuge vascelog naroda za nevino postradalima biće u znaku reči Svetog vladike Nikolaja Žičkog i Ohridskog: Molitvom izmolimo blagosloveni mir među ljudima!", navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, litija će 25. maja u 19 sati krenuti gradskim ulicama od Vaznesenjskog do Svetosavskog sabornog hrama.

Prethodnog dana, 24. maja, svete mošti vladike Nikolaja biće prenete u valjevski Saborni hram, odakle će posle molebna svečano u pratnji episkopa valjevskog Isihija krenuti ka Vaznesenjskoj crkvi u Beogradu, gde će biti dočekane u večernjim časovima pred praznično bdenije, navode u SPC.

U Vaznesenjskom hramu mošti će biti i na sam dan praznika da bi u večernjim časovima u svečanoj Spasovdanskoj litiji bile prenete do hrama Svetog Save, gde će patrijarh srpski Porfirije služiti moleban i besedom se obratiti okupljenom narodu.

"S verom i molitvom, uz Svetog vladiku Nikolaja, koračajmo beogradskim ulicama radi isceljenja duše i tela, osvećenja ulica i trgova i za mir među ljudima!", zaključuje se u saopštenju.

image
VV inauguration
banner