Srbija i Balkan

"Novosti": Vučić se premišlja oko odlaska na inauguraciju Milatovića

Prema nezvaničnim saznanjima, jedan od razloga za mogući ostanak šefa države kod kuće su vesti da će ceremoniji u glavnom gradu Crne Gore prisustvovati i predsednica takozvanog Kosova Vjosa Osmani
"Novosti": Vučić se premišlja oko odlaska na inauguraciju Milatovića© Tanjug/AP Photo/Risto Bozovic

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić još nije odlučio da li će otići na inauguraciju svog crnogorskog kolege Jakova Milatovića koja je zakazana za subotu u Podgorici. Prema nezvaničnim saznanjima "Novosti", jedan od razloga za mogući ostanak šefa države kod kuće su vesti da će ceremoniji u glavnom gradu Crne Gore prisustvovati i predsednica takozvanog Kosova Vjosa Osmani.

Podgorički dnevnik "Vijesti" objavio je da će među gostima u zdanju Narodne skupštine Crne Gore, osim Osmanijeve, sigurno biti hrvatski lider Zoran Milanović, članovi Predsedništva BiH Željka Cvijanović i Željko Komšić i prvi čovek Albanije Bajram Begaj, kao i da se još čeka potvrda za dolazak Vučića i bošnjačkog člana Predsedništva BiH Denisa Bećirovića.

Najavljujući svečanost na kojoj će preuzeti dužnost od Mila Đukanovića, koji je posle tri decenije otišao u političku penziju, Milatović je svemu pokušao da ugradi prizvuk agende "Otvorenog Balkana", iako zvanična Podgorica nije pristupila toj inicijativi.

"Svi predsednici zemalja regiona su pozvani u duhu jedne politike dobrosusedskih odnosa koju Crna Gora želi da ima sa svim svojim susedima. Mislim da bi i njihov dolazak upravo bio dobra poruka i Evropskoj uniji i široj međunarodnoj zajednici o saradnji unutar regiona", rekao je Milatović.

Koliko u ispisivanju pozivnice predsednici lažne države ima dobrih namera prema Beogradu opšte je poznato i svodi se na kontinuitet politike iz epohe Đukanovića koja vrvi od antisrpskih poteza, navodi se u tekstu beogradskih novina. Uostalom, kako se dodaje, i sam Milatović je čim je ispio pobednički šampanjac posle drugog kruga predsedničkih izbora, nagovestio da se neće menjati spoljnopolitički kurs, odnosno da je za njega "Kosovo završena priča".

Podseća se i da je delegacija Crne Gore nedavno na sednici Komiteta ministara Saveta Evrope glasala za to da se aplikacija tzv. Kosova za članstvo u ovoj organizaciji uvrsti u dnevni red.

Inače, Osmanijeva je poslednji put boravila u zvaničnoj poseti Crnoj Gori 7. i 8. februara ove godine. Tada je ocenila "da je Srbija jedina država regiona koja ne želi dobre međususedske odnose s Kosovom", kao i da se Rusija preko Beograda meša u unutrašnje stvari tzv. Kosova.

Lider Demokratske narodne partije Milan Knežević javno se pobunio zbog toga što je Podgorica bila okićena zastavama lažne države.

"Ovako su neki sa zastavama i cvećem dočekali Talijane 1941. kao Dritan i Milo što danas unerediše Podgoricu zbog Vjose Osmani", napisao je Knežević na Tviteru predloživši da bi mogli da se sretnu u Žutoj kući, jer bi tamo bili "svoji na svome i nema nijednog Srbina da im smeta".

image