Srbija i Balkan

Danas se obeležava četrdeset dana od tragedije u školi na Vračaru

Osnovna škola "Vladislav Ribnikar" biće otvorena od 10 do 18 časova za sve građane koji žele da polože cveće u znak sećanja na stradale
Danas se obeležava četrdeset dana od tragedije u školi na Vračaru© TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/bs

U OŠ "Vladislav Ribnikar" danas se obeležava četrdeset dana od velike tragedije kada je u 3. maja trinaestogodišnji dečak ubio devetoro vršnjaka i radnika obezbeđenja.

Građani su ispred škole palili sveće, ostavljali cveće i plišane igračke.

Pedesettrogodišnja žena rekla je da je ovo velika tragedija za koju ne postoje reči.

"Mislim da su ovo najtežih 40 dana u poslednjoj našoj istoriji, a ovih 40 dana ne želim da se nikom ponovi, ni u jednoj zemlji na svetu", rekla je ona.

Jedna starija gospođa je dodala da ne postoje reči utehe i da posle ovoga ostaje samo tišina.

"Tužno, nema tu reči utehe, za ovakvu tragediju.

Osnovna škola "Vladislav Ribnikar" na Vračaru biće otvorena od 10 do 18 časova za sve građane koji žele da polože cveće u znak sećanja na stradale.

Vlada Srbije je nakon tragedije u školi "Vladislav Ribnikar" osnovala i Savet za sprečavanje vršnjačkog nasilja, koji će u narednom periodu rad usmeriti ka još efikasnijoj prevenciji, edukaciji i sprečavanju vršnjačkog nasilja, saopštilo je ranije Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju.

Vršilac dužnosti ministra prosvete u Vladi Srbije i ministar bez portfelja zadužen za dijasporu Đorđe Milićević rekao je ranije da je već 95 odsto školskog nastavno-naučnog programa završeno, kao i da je zbog toga doneta odluka Vlade da školska godina bude završena 6. juna jer i sam zakon predviđa odstupanje od pet procenata.

Milićević je dodao i da je nakon donošenja odluke Vlade Srbije prosleđeno uputstvo svim osnovnim i srednjim školama kako nastavnici treba da se ponašaju kada je reč o zaključivanju ocena do 20. juna.

On je izjavio da je odluka Vlade da se započne rekonstrukcija škole, da jedan deo bude memorijalni centar i u zavisnosti od toga koliko bude trajala rekonstrukcija tražiće se modaliteti kako učenici mogu na adekvatan način da nastave školovanje.
Kada je reč o smeni direktorke OŠ Vladislav Ribnikar, Milićević je istakao da je obavljen inspekcijski nadzor i da je sačinjeno sedam primedbi.

"Sada je na direktorki škole da odgovori na primedbe koje su upućene, a nakon toga će biti doneta odluka, a tu odluku donosi ministar prosvete", rekao je Milićević.

Savet roditelja ranije je tražio da se rekonstruiše događaj roditeljima, kao i da se objasni kako teče istraga, ali i da im se stručno objasni šta će biti sa dečakom i u kom statusu su njegovi roditelji.

Jedan od zahteva je i da tim psihologa i psihijatara redovno radi sa decom odelenja VII-2 bez učešća školskog pedagoga i psihologa radi obezbeđivanja nepristrasnosti, kao i da se pruži kompletna podrška nastavnom kadru.

Predsednik Saveta roditelja Igor Đorđević, rekao je ranije da su razgovori sa Vladom Srbije bili dobri i da je deo zahteva ispunjen, dok se na pojedinim zahtevima radi.

U utorak će biti obeleženo četrdeset dana od druge velike tragedije koja je pogodila Srbiju, kada će građani tokom celog dana moći da odaju poštu žrtvama u selu Dubona kod Mladenovca, na mestu stradanja. Takođe će se u utorak u 09.30 u Malom Orašju na mestu stradanja služiti parastos žrtvama tragedije.

image