Srbija i Balkan

Podkast "Lokomotiva": Zgušnjavanje istorije i oružana pobuna "Vagnera"

U poslednjoj epizodi podkasta "Lokomotiva", autori emisije Marko Nikolić i Tiosav Purić razgovarali su sa antropologom Andrejem Ćirićem o pobuni paravojne formacije "Vagner", američkom i ruskom načinu ratovanja i promenama koje generiše rat Rusije sa Zapadom u nezapadnom svetu
Podkast "Lokomotiva": Zgušnjavanje istorije i oružana pobuna "Vagnera"© РТ Балкан

Dok se na Zapadu jun obeležava kao mesec LGBT+ zajednice, Srbi u junu slave Vidovdan, ove godine u senci tenzija u južnoj srpskoj pokrajini. Proglašenje "Brigade Sever" i "Civilne zaštite" za terorističke organizacije, još jedan u nizu očajničkih pokušaja premijera tzv. Kosova Aljbina Kurtija da eskalira sukobe sa Srbima i vlastima u Beogradu.

Srbe hapse, izlažu se zlostavljanjima i pretnjama. "Jedino pretvaranje Kurtija u nekog novog Zelenskog nudi Prištini mogućnost da svoju državnost zaokruži. Sa druge strane, Srbija po ko zna koji put vidi na delu licemernu politiku Zapada, i pred srpski narod i vlasti se sve više postavlja elementarno pitanje o tome da li državu imamo ili nemamo", rekli su autori "Lokomotive" komentarišući poslednja zbivanja u južnoj srpskoj pokrajini.

Za to vreme, na Zapadu se istorija zahuktava. Preokret se desio munjevitom brzinom – za svega nekoliko dana, od seirenja nad mogućnošću unutrašnjih sukoba u Rusiji, predsednik Francuske je došao u poziciju da svoju vlast brani na ulicama Pariza i drugih francuskih gradova, koje su ispresecane barikadama u plamenu.

Preko okeana, kulturni rat trese i predsedničku kampanju. Robert Kenedi Mlađi suočen je sa cenzurom u mejnstrim medijima i na Jutjubu, naspram koje odnos spomenutih aktera prema Trampu deluje blagonaklono.  

U drugom delu emisije, gost je bio antropolog Andrej Ćirić, sa kojim su autori emisije, Marko Nikolić i Tiosav Purić, razgovarali najpre o oružanoj pobuni paravojne formacije "Vagner".

"Teško je raščivijati šta je iza oružane pobune 'Vagnera'. Svaka zavera takve vrste, ili dvorska splekta, uvek je kroz istoriju imala više činilaca sa potpuno različitim agendama, što takve fenomene čini teško razumljivim. Setimo se zavere Sergija Katiline iz 63. godine pre nove ere, o kojoj, ako se izuzmu hvalisavi Ciceronovi izveštaji, znamo malo", kazao je Ćirić.

Prigožin je postao istrošen kadar, smatra Ćirić. Od 2014, kada je izvučen iz pozadine i postavljen na čelo "Vagnera", do danas, Prigožin je imao već sukoba sa ruskim rukovodstvom, a logična konkluzija svega toga je, što vidimo sada, bila oružana pobuna. Odbijanje da potpišu ugovor sa ruskom državom je samo još jedan od simptoma ranije generisanih nesuglasica.

Pored toga, Ćirić je govorio i o široj indoevropskoj tradiciji "ratničkih družina", i o "Vagneru" kao delu takve tradicije, kojoj pripada i nacistički ukrajinski bataljon "Azov", čiji ratnici, doduše, praktikuju neke potpuno paganske rituale, kao što su gimnastička takmičenja na sahranama palih boraca.

Govoreći o ratu Zapada preko Ukrajine protiv Rusije, Ćirić navodi da je Ukrajina propala država. Dalje, on kaže: "Ukrajina je jedinstven primer. Meni nije poznato neko napredno društvo, kakva je bila u SSSR-u, koje je bez neke pošasti, kataklizme, kao zemljotresa ili suše, tako propalo. Čak i kad bi sutra prestala neprijateljstva, i kad bi Ukrajina neku hipotetičku pobedu izvojevala, ona ne bi bila održiva. Ukrajina se održava donacijama sa Zapada".

Autori podkasta su sa Ćirićem razgovarali i o opasnosti od nuklearnog sukoba, američkih vojnim doktrinama i o tome kako svaka država "uglavnom vodi rat koji je poslednji vodila", i dragocenom vremenu koje je Vašington poklonio Rusiji i Kini zaglavivši se u Avganistanu i Iraku.

Lokomotiva se emituje svake subote u 19 časova.

image
VV inauguration
banner