Srbija i Balkan

Dodik: Briselu poslat predlog Republike Srpske za rešavanje situacije u BiH

Predlog podrazumeva da se konstatuje ono što u ustavu stoji, a to je da je BiH sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda, pojasnio je Dodik
Dodik: Briselu poslat predlog Republike Srpske za rešavanje situacije u BiH© FOTO TANJUG/ SRNA/ BORISLAV ZDRINJA/ bg

Predsednik RS Milorad Dodik rekao je danas da je predlog iz Republike Srpske za rešavanje situacije u BiH upućen u Brisel.

"Predlog podrazumeva da se konstatuje ono što u ustavu stoji, a to je da je BiH sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda, podeljena teritorijalno po principu 49:51 i da to treba da uvažavamo, kao što treba da uvažavamo konstitutivnost naroda. To je osnova na kojoj BiH može da ide dalje", rekao je Dodik u Banjaluci.

Kako prenosi RTRS, Dodik je naveo da je u operativnom smislu predloženo da se stave na razmatranje sva otvorena pitanja, odnosno da se 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije zajedno rešavaju.

"EU očekuje da prihvatimo 14 preporuka i tri da usvojimo kao dokaz kretanja, ali mi smatramo da je to namerno izabrano, a da je namerno ostavljena jedna od preporuka koja govori o rešavanju problema stranih sudija u Ustavnom sudu BiH. Naše pitanje je logično - ako imate 14 preporuka u kojima to stoji, zašto ste izdvojili ove tri, a ovu niste", rekao je Dodik.

Kriza u BiH pogoršala se posle odluke Banjaluke da ne poštuje odluke visokog predstavnika Kristijana Šmita i Ustavnog suda BiH.

image