Srbija i Balkan

Vučić iz Njujorka: Snažno ćemo štititi poziciju Srbije (FOTO, VIDEO)

Predsednik Srbije će tokom boravka u Njujorku imati više važnih bilateralnih sastanaka, na kojima će, kako se očekuje, glavna tema biti pitanje Kosova i dijalog Beograda i Prištine, posebno nakon poslednje, neuspešne runde razgovora u Briselu
Vučić iz Njujorka: Snažno ćemo štititi poziciju Srbije (FOTO, VIDEO)© Printscreen/buducnostsrbijeav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji predvodi našu delegaciju na 78. zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku, oglasio se na svom Instagram profilu.

"Počeli smo jutros rano u UN. Mi istupamo u četvrtak i snažno ćemo štititi poziciju Srbije. Uveren sam da će građani naše zemlje biti ponosni na svoje rukovodstvo", napisao je on na Instagramu.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš je domaćin prijema u čast šefova delegacija, uoči otvaranja Generalne debate Generalne skupštine UN.

Generalna debata počinje danas u 9 sati po lokalnom vremenu (15 časova po srednjoevropskom), a okupiće više od 140 lidera i predstavnika država.

Kasnije danas, Vučić će prisustvovati neformalnom ručku koji za lidere Zapadnog Balkana organizuje visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj. Predsednik Srbije biće večeras gost na prijemu koji povodom Generalne debate 78. zasedanja GS UN priređuje predsednik SAD-a Džozef Bajden sa suprugom.

Takođe, Vučić će tokom boravka u Njujorku imati više važnih bilateralnih sastanaka, na kojima će, kako se očekuje, glavna tema biti pitanje Kosova i dijalog Beograda i Prištine, posebno nakon poslednje, neuspešne runde razgovora u Briselu.

Vučić trenutno u Njujorku prisustvuje zasedanjima, a na svom Instagram profilu objavio je fotografiju iz sedišta Ujedinjenih nacija, na kojoj se vidi da se nalazi u društvu srpskog ambasadora u Americi, Marka Đurića.

Vučić će imati bilateralne susrete sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom, sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom, sa potpredsednikom Evropske komisije Marošom Ševčovičem, sa predsednikom Republike Koreje Jun Sok-Jolom...

Predsednik Srbije obratiće se Generalnoj skupštini UN u četvrtak.

Vučić je boravak u Njujorku započeo na prijemu koji je organizovao nemački kancelar Olaf Šolc, povodom 50. godišnjice članstva Nemačke u Ujedinjenim nacijama. Predsednik je poručio da je zasedanje Generalne skupštine UN prilika da se glas svih za Zapadnog Balkana čuje jače i bolje.

Prijem kod Olafa Šolca i poziv kancelaru da poseti Srbiju

Predsednik Vučić je sinoć prisustvovao prijemu koji je za učesnike Generalne skupštine priredio kancelar Savezne Republike Nemačke Olaf Šolc, a povodom 50. godišnjice članstva Nemačke u Ujedinjenim nacijama.

"Srdačan susret sa Olafom Šolcom. Iskoristili smo priliku da razmenimo mišljenja o aktuelnoj geopolitičkoj situaciji, ulozi i značaju Ujedinjenih nacija u današnjem svetu, ali i o doprinosu koji mi, kao zemlje članice, možemo da damo u rešavanju postojećih globalnih izazova.

Saglasili smo se da je #UNGA78 odlična prilika za lidere sveta da se sastanu i otvoreno razgovaraju o realnim problemima sa kojima se svi susrećemo. Ponovio sam poziv kancelaru Šolcu da poseti Srbiju, kako bismo podrobno razmotrili sva pitanja od značaja za unapređenje saradnje između naše dve zemlje", napisao je Vučić na Instagramu. 

U društvu lidera iz regiona

Vučić se iz Njujorka noćas oglasio na svom Instagram profilu, gde je podelio fotografiju na kojoj se nalazi u društvu lidera iz regiona, među kojima su mađarska predsednica Katalin Novak, predsednica Slovenije Nataša Pirc Musar, bugarski predsednik Rumen Radev, predsednik Crne Gore Jakov Milatović i drugi.

"Ovo je, takođe, izuzetna prilika da se i glas svih nas sa Zapadnog Balkana čuje jače i bolje. Očekujem veliki broj sastanaka sa kolegama sa svih kontinenata, sa kojima ću razgovarati o jačanju saradnje, obnavljanju nekih starih, tradicionalnih partnerstava i građenju novih", napisao je predsednik.