Srbija i Balkan

Nad Vračarom živa vatra seva: Otvoren muzej i otkriven spomenik Draži Mihailoviću (VIDEO)

Spomenik otkrili Vojislav Mihajlović i Matija Bećković

Muzej posvećen Dragoljubu Draži Mihailoviću, komandantu Jugoslovenske vojske u otadžbini otvoren je u Bregalničkoj ulici u Beogradu gde je, u prisustvu značajnog broja građana koji su nosili zastave Srbije i puštali četničke pesme, otkriven i njegov spomenik, koji je delo vajara Dragana Radenovića, člana Ruske akademije likovnih umetnosti.

Muzej koji čuva uspomenu na "Čiču" otvoren je na inicijativu organizacije "Naša Drina" i njenog predsednika Igora Braunovića, a ceremonija je protekla mirno, uprkos ranije najavljivanim pretnjama dela civilnog sektora da će se usprotiviti ovakvom odavanju počasti generalu Draži.

Osveštani spomenik su svečano otkrili lider Pokreta obnove Kraljevine Srbije i unuk Dragoljuba Draže Mihailovića Vojislav Mihailović i pesnik Matija Bećković. 

"U Bregalničkoj ulici, na mestu gde je bila njegova kuća, otkrivamo spomenik bezgrobnog generala Mihailovića, vrhovnog komandanta bezgrobne Jugoslovenske vojske u otadžbini. Njegova ulica se mogla zvati i Cerska, i Suvoborska, i Kajmakčalanska, i Solunska, i Albanske golgote, i Ravnogorska - i u svakoj bi bilo mesto spomeniku generala Mihailovića", rekao je Matija Bećković.

Podsetio je da su generala na kraju "ostavili svi", ali se on nije "odrekao nikoga".

"Ostavljen od svih spasavao je američke i britanske pilote. Pod najvećim mukama i najgorim klevetama linčovanja general Mihajlović je ponavljao samo jedno, a to je da nikada, nigde, ni po koju cenu pod njegovom komandom nije bilo saradnje sa okupatorom", dodao je Bećković i naglasio da bez pomirenja nema ni nade, ni spasenja.

Danas su ispravljene dve nepravde prema generalu Dražu Mihailoviću. Dobio je skulpturu i kuću na mestu gde je živeo sa porodicom od 1931. do početka rata, izjavili su organizatori.

Jedan od organizatora Igor Braunović je naglasio je da veruje da će ove slike obići svet i poručio da ne smemo više da dozvolimo ono što se desilo generalu i njegovim sledbenicima - "da nas neko dovede do toga da zaboravimo ko smo i šta smo i zanemarimo svoju veru i naciju".

Na otvaranju muzeja su bili prisutni i članovi moto-kluba Noćni vukovi Srbija i Noćni vukovi Crna Gora.

Upriličena je i bakljada, pa su se neki od prisutnih prisetili jedne od popularnih četničkih pesama i prokomentarisali da večeras - "nad Vračarom živa vatra seva".

Pre otvaranja muzeja ulica je, iz bezbednosnih razloga, bila zatvorena, budući da su prošle noći dve za sada nepoznate osobe bacile crvenu farbu ispred zgrade u kojoj se nalazi spomen na Mihailovića.

Farbu kojom je oskrnavljen spomenik očistili su članovi udruženja "Naša Drina".

Prethodnih dana članovi nevladinih organizacija poput Inicijative mladih za ljudska prava i Helsinškog odbora za ljudska prava, ali i mnogobrojni aktivisti, borci i borkinje, kao što je Aida Ćorović, pasivno-agresivno pretili su neće dopustiti otvaranje muzeja.

Ćorovićeva je prvo zapretila dolaskom pozivajući da se "uradi nešto konkretno", a onda je manje od 24 sata kasnije obrnula ćurak i pozvala na miran protest.

Muzej se nalazi u porodičnoj kući u kojoj je Mihailović jedno vreme živeo s porodicom i iz koje je, kako se često naglašava, otišao u Drugi svetski rat.

U udruženju "Naša Drina" za RT Balkan rekli su da je kuća otkupljena i renovirana, kao i da će u postavci moći da se vide predmeti iz tog perioda kao i lični predmeti Draže Mihailovića. Među njima i nekoliko pari njegovih naočara, perorez, torba…

image
VV inauguration
banner