Srbija i Balkan

Jevtić: "Petorka" treba da stvori mehanizme koji će omogućiti da dođe do uspostavljanja ZSO

Jevtić od Kurtija ne očekuje ništa, bez obzira na obećanja
Jevtić: "Petorka" treba da stvori mehanizme koji će omogućiti da dođe do uspostavljanja ZSO© Milos Tesic/ATAImages

Potpredsednik Srpske liste Dalibor Jevtić izjavio je za "Kosovo onlajn" da od specijalnih izaslanika EU, SAD, Francuske, Nemačke i Italije, koji su juče posetili Beograd i Prištinu, očekuje da konačno stvore mehanizme koji će omogućiti da dođe do uspostavljanja Zajednice srpskih opština (ZSO), dok od samog Aljbina Kurtija – nema nikakva očekivanja.

"Prvo, nemam nikakvih očekivanja što se tiče Kurtija, bez obzira šta je on njima možda rekao ili obećao na sastanku. I predsednik Francuske je rekao da je i ranije bilo obećanja, koja nisu ispunjena. Zato ne očekujem da će se nešto promeniti", rekao je Jevtić.

Od "velike petorke", pak, očekuje da u najmanju ruku razumeju da izbegavanje implementacije prethodno postignutih dogovora, znači da neko, ne samo da ne želi mir i stabilnost, dijalog, već da želi raspirivanje sukoba i eksalaciju situacije na terenu.

"Ova "petorka" treba konačno da stvori mehanizme koji će omogućiti da dođe do uspostavljanja ZSO. Lično sam, sa kolegama, od Lajčaka i Eskobara, početkom godine, čuo da će ZSO biti formirana, kao preduslov rešavanja drugih pitanja i novih dogovora i kao nešto što je, ne političko, već pitanje opstanka i života Srba", istakao je Jevtić.

U tom smislu, navodi da od međunarodne zajednice očekuje da učini nešto na ispunjavanju i njihovog dela obaveza, jer su oni bili garant ispunjavanja onoga što je dogovoreno.

"I 2019. godine sam, ovde u Vašingtonu, na pitanja sagovornika iz Bele kuće oko očekivanja, pre nego što je Kurti postao premijer, rekao da nemam nikakva očekivanja. I to je potvrđeno", rekao je Jevtić, koji je u Vašingtonu učestvovao na konferenciji "Molitva za mir, stabilnost i pravdu", posvećenoj KiM, koju je organizovala Ambasada Srbije u SAD.

Na pitanje u vezi sa izborima na severu, na čije je raspisivanje Prištinu pozvala Srpska lista, Jevtić odgovara da su bili svesni toga da Priština ne želi izbore.

"Jedina reakcija je da gradonačelnici neće da podnesu ostavke, jer žele da vladaju sa 2-3 odsto podrške", primetio je Jevtić.

To, dodaje, samo dodatno opisuje odnos prema Srbima i, ako je neko i imao sumnju, razotkriva da Kurti ne želi da normalizuje, stabilizuje i deeskalira situaciju na severu Kosova, već radi sve suprotno tome.

"Nema reakcije, neće je ni biti. Oni ne da ne žele izbore, već će raditi i dalje na svemu što će eskalirati situaciju. Krajnje je vreme da međunarodna zajednica reaguje i stane na put svemu tome. Jer ako se to ne desi, situacija može da bude samo gora, a to nam ne treba", zaključio je Jevtić.

image