Srbija i Balkan

RT Balkan analiza: Šta velika petorka sprema Srbiji

Zapadu se žuri i u što kraćem roku želi da sprovede Ohridski sporazum, saglasni su sagovornici RT Balkan
RT Balkan analiza: Šta velika petorka sprema Srbiji© FOTO TANJUG/ TARA RADOVANOVIĆ/bs

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun, ali i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, najavili su da takozvana velika petorka (predstavnici Amerike, Evropske unije, Francuske, Nemačke i Italije) ima novi plan kako da odblokira dijalog Beograda i Prištine.

Drecun kaže da je novi plan usmeren ka napretku i ostvarivanju "implementacije osnovnog sporazuma o normalizaciji" i aneksa iz Ohrida, dok je za Srbiju to i dalje samo predlog sporazuma o normalizaciji.

On napominje da se iz izjave specijalnog izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka može zaključiti da Zapad ima novi plan kako da odblokira dijalog, a da realizuju ono što je njihov strateški cilj - naterati Srbiju da prizna Kosovo.

Diplomata Zoran Milivojević ocenjuje da u osnovi novog plana nema, već samo nove metodologije kako bi se nastavio dijalog.

"Osnov sa koga oni nastupaju se neće menjati, a to je pritisak da se prihvati Ohridski sporazum. U osnovi novog plana nema, već samo nove metodologije da Beograd i Priština u to uđu, to jest da se dijalog obnovi", navodi Milivojević za RT Balkan.

On ističe da je prioritet Zapada da se dijalog "po svaku cenu obnovi", dok je, u strateškom smislu, glavni interes implementacija Ohridskog sporazuma, da on postane obavezujući onako kako je koncipiran - sa defakto priznanjem Kosova.

"Njima vreme ističe, a ključno za njih je da do Nove godine, odnosno Sretenja, postignu nastavak dijaloga, i to nastavak dijaloga o implementaciji Ohridskog sporazuma. Novog plana nema jer bi novi plan podrazumevao da se o njemu tek razgovara, to znači da nema Ohridskog sporazuma, a oni od toga neće odustati", objašnjava naš sagovornik.

Kada su u pitanju izbori u Srbiji, Milivojević ocenjuje da oni neće mnogo uticati na kosovsko pitanje i nameru Zapada i Prištine - nezavisnog Kosova.

"Šta će se dalje dešavati zavisi i kako ko prođe na izborima. Oni će imati lakši posao ako dođu strukture koje imaju razumevanja za njihov pristup, koje su saglasne da se Kosova treba odreći. Međutim, ja lično mislim, da nema te strukture u Srbiji, ko god da pobedi, koja bi prihvatila nezavisnost Kosova, bar u ovoj generaciji, za neke druge ne znam. Koliko sam već video u najavama kampanja - a ne govorim o desnom delu opozicije koja je protiv ohridskog sporazuma, već o tzv. proevropskoj - tu, osim zelenih i možda nekih liberala, nema govora o priznanju. Nema ničega novog za njih što bi izbori mogli da daju", ističe Milivojević.

On napominje da bi na dalju sudbinu kosovskog pitanja mogle da utiču i promene na globalnom planu.

"Ako Ukrajina ne pobedi u sukobu sa Rusijom onda se drugačije mešaju karte, a i tek ćemo videti šta će biti sa Bliskim Istokom. Sad su se otvorile velike karte i videćemo kako će se to razvijati", zaključuje Milivojević.

Da se velikoj petorki žuri potvrđuje i Milovan Drecun, koji napominje da Zapad želi da Beograd što pre prihvati predlog Sporazuma o putu normalizacije, pa "zato neće želeti da gubi vreme na izbore u Srbiji".

"Oni će u svakom slučaju nastojati da se kontinuitet razgovora i eventualnog nastavka dijaloga sa Prištinom nastavi bez obzira na izbore, pa čak i da bude eventualno bude neko kraće zatišje. Ali, oni smatraju da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić taj koji ima najveći politički autoritet i snagu i oni će verovatno nastaviti da usmeravaju svoja delovanja prema njemu, bez obzira na izbore", zaključuje Drecun.

image