Srbija i Balkan

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije: Na 24 pozicije na severu KiM su prištinske snage

Stanje je složeno i veoma komplikovano, kaže Milan Mojsilović
Načelnik Generalštaba Vojske Srbije: Na 24 pozicije na severu KiM su prištinske snage© TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE/ bg

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović izjavio je danas da je pre nekoliko dana imao razgovore sa komandantom KFOR-a Ozkanom Ulutašem i da je dobio "neke garancije za angažovanje snaga KFOR-a duž administrativne linije", dodajući da se nada da će KFOR imati dovoljno snage da bude faktor koji stabilizuje i koji štiti srpski narod na KiM.

Mojsilović je za TV Prva rekao da u ponedeljak očekuje razgovore sa komandatom KFOR-a u kontekstu razmene određenih informacija o stanju bezbednosti.

"Očekujem razgovore u ponedeljak sa njim u kontekstu razmene određenih informacija o stanju bezbednosti. I nadam se zaista da će KFOR u svom kapacitetu imati dovoljno snage da bude faktor koji stabilizuje i faktor koji jednostavno štiti srpski narod na KiM", rekao je Mojsilović.

Govoreći o situaciji na KiM, ukazao je da je stanje složeno i veoma komplikovano i da se u nedostatku razgovora na temu normalizacije odnosa ostavlja prostor za bilo šta što može da se podvede pod sukob.

On je podsetio da je na KiM bilo incidenata u maju i septembru i postavio pitanje ko može da garantuje da neće biti nekih budućih incidenata, kada ne postoje opcije u političkom smislu koje garantuju bezbednost i stabilnost.

"Imamo trenutno na snazi preveliki broj i prekomerno angažovanje policijskih snaga na severu, bukvalno na 24 pozicije se nalaze snage kosovske policije bilo da su specijalne ili interventne jedinice", rekao je Mojsilović.

Naveo je da je i KFOR podigao svoje prisustvo ne samo na celokupnoj teritoriji, nego i na severu Kosova i Metohije.

Mojsilović je dodao da mu to kao vojniku koji se bavi pitanjima bezbednosti ne uliva previše nade da će se doći do rešenja koje je garant mira i stabilnosti u celini.

"Mi imamo svoje jasno definisane zadatka i od toga ne odstupamo i u krajnjoj meri naređenja dobijena od vrhovnog komandanta se sprovode u potpunosti. Na stranu priča koja se odnosi na naše sporazumne odnose u kontekstu Vojno - tehničkog sporazuma i svega onoga što se vezuje za Rezoluciju 1244 i naše razmeštanje u Kopnenoj zoni bezbednosti od 2001. godine se u većoj ili manjoj varijanti menjalo i sa aspekta brojne veličine snaga. U suštini, mi smo prisutni, obezbeđujemo administrativnu liniju i kontrolišemo u potpunosti Kopnenu zonu bezbednosti", rekao je Mojsilović.

O novim helikopterima

Govoreći o nabavci novih helikoptera Mi-35 i transportnih aviona CASA C-295 za Vojsku Srbije, Mojsilović je podsetio na sastanak iz 2021. godine u Nišu kada je, kako je naveo, vrhovnom komandantu i predsedniku Republike referisano o stanju operativnih sposobnosti Vojske Srbije i predložene mere za razvoj operativnih sposobnosti u narednih pet godina.

Istakao je da je od 2021. godine, kada su potpisani svi ukazi i dobijena direktiva za izgradnju operativnih sposobnosti, ratno vazduhoplovstvo dramatično uvećalo svoje sposobnosti i da je ono što smo videli pre neki dan na Batajnici deo projekta.

Naveo je da su građani imali prilike da vide 11 helikoptere Mi-35, što, prema njegovim rečima, čini ukupnu flotu od 15 helikoptera tog tipa kojima Srbija raspolaže u ratnom vazduhoplovstvu.

"I da naglasim da su to najsavremeniji helikopteri, da imaju veoma savremeno naoružanje, pored helikoptera koje ste mogli da vidite, mi smo u paketu dobili ubojna bojna sredstva, rezervne delove i sve ono što čini sporazum oko nabavke helikoptera", rekao je Mojsilović.

Najavio je da će u aprilu biti malo obimnija zajednička taktička vežba s bojnim gađanjem, što je, prema njegovim rečima, prilika da Mi-35 koji su stigli sa Kipra budu prikazani u borbenoj upotrebi.

Podsetio je da su predstavljena i dva transportna aviona CASA 295, koja primarno služe za transport, kako robe, tako i vojnika.

image