Srbija i Balkan

Izborna hronika: Bilčik najavio dolazak posmatračka iz Evropskog parlamenta, NADA za veću ulogu SPC

Republička izborna komisija je saopštila je da ukupan broj birača na predstojećim izborima iznosi 6.500.165
Izborna hronika: Bilčik najavio dolazak posmatračka iz Evropskog parlamenta, NADA za veću ulogu SPC© M.M./ATA Images

U Srbiji će 17. decembra biti održani vanredni parlamentarni i lokalni izbori, kao i pokrajinski izbori u AP Vojvodini. Lokalni izbori će se održati u 65 gradova i opština.

Republička izborna komisija je saopštila je da ukupan broj birača na predstojećim izborima iznosi 6.500.165.

Pošto će lokalni izbori biti održani istog dana kada i parlamentarni, Zakonom o lokalnim izborima predviđeno je da se glasa na istim biračkim mestima, a glasanje sprovode isti birački odbori.

RIK: Počinje štampanje glasačkih listića 

Štampanje glasačkih listića za parlamentarne, lokalne i pokrajinske izbore počinje u prostorijama Službenog glasnika sutra u sredu 6. decembra u devet ujutru, saopštio je predsednik Republičke izborne komisije (RIK) Vladimir Dimitrijević.

Bilčik: Misija EP u Beogradu od 14. do 18. decembra kako bi posmatrala izbore

Evropski parlament poslaće šestočlanu misiju u Srbiju, koja će u izbornoj sedmici posmatrati izborni proces.    

Delegaciju će činiti: Vladimir Bilčik, Viola Fon Cramon Taubadel, Klemen Grošelj, Havije Nart, Andreas Šider i Malin Bjork.

Oni će u Srbiji boraviti od 14. do 19. decembra, izjavio je danas izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik.

Bilčik je za Tanjug rekao da je danas održan konstitutivni sastanak članova delegacije ove posmatračke misije i da je odlučeno da će misiju predvoditi Klement Grošelj.

"Mislim da imamo jaku delegaciju, nekoliko poznatih imena koja su se bavila politikom Zapadnog Balkana. Imamo zastupljene glavne političke grupe i upravo smo odlučili o liderstvu našeg kolege Klementa Grošelja, koji će predvoditi misiju Evropskog parlamenta za posmatranje ovih izbora", rekao je Bilčik.

On je dodao da će posmatračka misija blisko sarađivati sa misijom Kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) i predstavnicima Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, koji će biti prisutni.

Bilčik je naglasio da je cilj posmatračke misije posmatranje izbora i priprema za izbore.

"Slušaćemo, posmatrati, imati dosta sastanaka sa svim zainteresovanim stranama, civilnim društvom... Nadamo se da svojim radom možemo doprineti mirnim izborima, slobodnim i fer izborima", zaključio je Bilčik.

Jeremić: Srbiji neophodan kvantni skok u ekonomiji i visoke tehnologije

Nosilac liste "Narodna stranka – Siguran izbor. Ozbiljni ljudi" Vuk Jeremić izjavio je da je Srbiji neophodan "kvantni skok u ekonomiji" koji je, kako je rekao, moguće ostvariti dovođenjem visokih tehnologija, a ne davanjem subvencija stranim kompanijama.

"Proizvodnja čipova u Srbiji donela bi prihode od poreza 100 puta veće od poreza koji plaćaju strane fabrike kablova i čokolade", rekao je Jeremić u Novom Sadu i dodao da je za to neophodno suzbiti korupciju i sprovoditi zakone.

Jeremić je istakao da je glavni cilj ekonomske politike Narodne stranke da narod živi bolje.

"Čak 90 odsto svakog uspešnog programa čini borba protiv korupcije, a 10 odsto čini sve ostalo. Neophodno je uspostaviti suverenitet nad nacionalnom ekonomijom, a to počinje uspostavljanjem suvereniteta nad finansijskim sistemom, jer ko upravlja finansijama, taj upravlja državom", rekao je Jeremić.

Vacić: Promeniću naziv ulice ispred ambasada SAD i Albanije u Kosovo je Srbija

Kandidat za gradonačelnika Beograda i nosilac liste "Da se vojska na Kosovo vrati" Miša Vacić rekao je da bi ulicu ispred ambasada SAD i Albanije preimenovao u "Kosovo je Srbija".

On je rekao da bi ukoliko bi postao gradonačelnik deo ulice Bulevara kneza Aleksandra Karađorđevića od Belog dvora do ambasade Albanije preimenovao u "Kosovo je Srbija" kako bi u zvaničnim dokumentima američke i albanske ambasade stajao taj naziv, navodi se u saopštenju Srpske desnice.

Ivica Dačić u Kraljevu: SPS je večan jer je njegova ideja večna

Predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić podsetio je u Kraljevu građane na dva glavna stuba politike koju vodi, a to su patriotizam i socijalizam.

"Socijalizam kao ideja socijalne pravde je bliska idejama hrišćanstva, odnosno najvažnijim ljudskim potrebama i vrednostima, međusobna ljubav, ravnopravnost, uvažavanje, solidarnost. SPS je iz doba socijalizma preuzeo samo dobre i plemenite ideje o jednakim mogućnostima za svakog čoveka da lepo i pošteno od svog rada živi, da svako dete, bez obzira da li je rođeno u centru Kraljeva ili centru Beograda ima jednake prilike za rast, razvoj i sticanje znanja", rekao je Dačić, a saopštio SPS.

On je zahvalio "svima na činjenici da SPS traje, postojano odoleva svim izazovima i pritiscima i danas broji članove koji su rođeni posle 2000."
"Kao treći na listi se nalazi unuk Slobodana Miloševića, Marko Milošević koji zajedno sa drugim mladim ljudima obezbeđuje budućnost i trajanje partije. SPS je večan, jer je njegova ideja večna" naglasio je Dačić.

NADA: Za očuvanje kulturnog nasleđa, ćiriličnog pisma, veće uloge SPC

Srpska koalicija NADA koju čini Novi DSS i POKS zalagaće se za očuvanje i negovanje kulturnog nasleđa srpskog naroda i ćiriličnog pisma, kao i za značajniju ulogu SPC.

"Identitetsko utemeljenje nije samo pitanje nacionalne istorijske sinteze, već pitanje i uloge naše crkve, koja mora da bude značajnija u našem društvu, jer nas ujedinjuje i drži na okupu, kao naciju i kolektiv", rekao je predsednik Nove DSS Miloš Jovanović.

On je ukazao da je to pitanje i kulture i ćirilice koju, kako je naveo, "moramo da čuvamo i negujemo, jer su latinični natpisi počeli potpuno da dominiraju".

Radikali za finansiranje domaće proizvodnje

Potpredsednik Srpske radikalne stranke i kandidat za narodnog poslanika Vjerica Radeta izjavila je da će se radikali zalagati za finansiranje domaće proizvodnje, malih, srednjih i mikro preduzeća kao i domaće poljoprivrede.

Ona je navela da sve prethodne vlasti i svi učesnici u sadašnjim izborima srpskog seljaka vide samo kao proizvođača hrane za sve.

"Mi ćemo stvoriti gospodina seljaka koji će imati iste osnovne uslove života u svom selu kao što ih ima onaj ko živi u gradu", rekla je Vjerica Radeta, saopšteno je iz SRS.

Ana Brnabić: Čuvaćemo Kosovo u sastavu Srbije

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić kazala je da je da je politika Srpske napredne stranke, kojoj pripada da se nastavi sa očuvanjem Kosova u sastavu Srbije, kao i sa evropskim putem zemlje.

Brnabić je rekla da je to deo programa Srpske napredne stranke , koja ima jasno definisane ciljeve za budućnost Srbije.

"Čuvaćemo Kosovo u sastavu Srbije , nastavićemo evropski put Srbije", poručila je Brnabić za TV Prva.

Podsetila je da je 28 zemalja povuklo priznanje nezavisnosti Kosova u vreme vlasti aktuelnog predsednika Srbije Aleksandra Vučića i istakla da je to njegova zasluga najviše.

Brnabić je navela da program SNS predviđa da prosečna plata do 2027. godine u Srbiji bude 1400 evra, prosečna penzija 650 evra. Rekla je da će se nastaviti politika izgradnje puteva, kao i pomoći za preduzetnike.

"Nastavićemo da radimo na svim onim stvarima u kojima je Srbija napredovala u poslednjih 10 godina", kazala je ona.

image